A kkv-k mintegy 60 százalékának még honlapja sincs. A Google segít.

A mai értékesítéshez kulcs az internet, tehát minden cégnek jelen kéne lennie, legalább egy egyszerű weboldallal, melyen minimálisan a termékeit és az elérhetőségeit mutatja be. A hazai kkv-k ugyanakkor nem hogy weboldal (56 százalék), de egyenesen mindenféle marketing nélkül (29 százalék) működnek. Eközben a Google több olyan ingyenes segítséget is kínál, mellyel információkat szerezhetünk a saját vagy a konkurens weboldalakról - írja az Agrárszektor.hu.

Az utóbbi években egyre inkább érezhető az a trend, miszerint az internetet használók egyre több időt töltenek a világhálón - mondta Balog Gábor, a Google Digital Workshop oktatásszervezője a Portfolio Agrárium 2018 konferencián Kecskeméten. A legtöbb ember egy átlagos nap 150-szer használja mobiltelefonját, több mint öt órát tölt online naponta, és ennek a 40 százalékát mobiltelefonon teszi, az emberek 85 százaléka pedig már ágyban fekve, lefekvés előtt is megnézni még a telefonját.

Ingyenes marketing eszközzel segíti a Google a honlappal már rendelkező kkv-kat, de a honlap elkészítésében is segít a Google Webhelyek szolgáltatással (https://sites.google.com)Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Google-nek viszont több olyan ingyenes szolgáltatása is létezik, amelyekkel egy cég folyamatosan kontrollálhatja a weboldalát.

A Google PageSpeed Insights különböző statisztikák alapján kimutatja, hogy mennyire jól van felépítve egy weboldal, illetve ha valami gond van vele, az hol található.

A Google Trends a korábbi Google keresési adatok alapján állít össze kimutatásokat. Bármilyen keresési kulcssszóra rá lehet keresni és rögtön látható, hogy alakult a keresések száma. Sőt, azt is megmutatja ez a szolgáltatás, hogy mely országokban, milyen nyelveken kerestek a legtöbben a megadott keresőszóra vagy kifejezésre.

A SimilarWeb segít megnézni a weboldallal konkuráló weboldalak adatait.

A Google Cégem, angolul Google My Business szolgáltatás keretében bármely fizikai üzlettel rendelkező cég vagy vállalkozó felkerülhet a Google térképre, melyre további szolgáltatások épülnek, mint például vásárlói vélemények, fotók, nyitva tartás idő, céges weboldal és pontos cím - útvonaltervezővel.

A keresőóriás emellett céges képzéseket is tart Google Digital Workshop néven, ahol olyan online ismereteket és készségeket tanítanak, amelyekkel a céget fel lehet futtatni, akár személyre szabott oktatási tervvel.