Fordulat, kezd magához térni a műkincspiac

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi
NEW YORK, NY - OCTOBER 10: Christie's unveils Leonardo da Vinci's 'Salvator Mundi' with Andy Warhol's 'Sixty Last Suppers' at Christie's New York on October 10, 2017 in New York City. Ilya S. Savenok/Getty Images for Christie's Auction House/AFP
Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz évben mindössze egyszer volt olyan erős éve a műkincspiacnak, mint 2017-ben. Bár a rekord messze volt, de legalább minden idők legdrágább festménye tavaly cserélt gazdát. 2018-ban a csúcs is megdőlhet, nagy reményeket fűznek több Picasso képhez és a Rockefeller-gyűjteményhez is.
Vágólapra másolva!

Tavaly több nagyértékű műkincsvásárlás is történt, ami meglátszik a globális forgalom nagyságán. A festmények piacán a rekord is megdőlt, Leonardo da Vinci Salvator Mundi (Világmegváltó) képét

450 millió dollárért (nagyjából 120 milliárd forintért) vette meg a szaúdi herceg.

A világ legdrágább festménye, a Salvator Mundi Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ilya S. Savenok

A Bloomberg azt írja, hogy a műkincspiac most kezd magához térni, két év csökkenés után ismét növekedés volt a szektorban.

A 12 százalékos bővülés azt jelenti, hogy

2017-ben összesen 63,7 milliárd dollárt költöttek műkincsekre.

Bár az emelkedés bíztató, de az elmarad a 2014-es rekordtól, amikor 68,2 milliárd dollár értékű volt az összesített eladás.

Két év után volt emelkedés Forrás: UBS AG/Art Basel, Bloomberg, Origo

A legnagyobb piacnak továbbra is az Egyesült Államok számít, az eladások 42 százaléka itt történt, második helyen Kína áll 21 százalékkal, míg az Egyesült Királyság 20 százalékot hasított ki a tortából.

A piac jelentős részét adták idén is a nyilvános aukciók, 28,5 milliárd dollárt tett ki ez a fajta kereskedelem, ami 27 százalékos bővülés 2016-hoz képest.

További érdekesség, hogy 2017-ben 52105 művész munkái kerültek kalapács alá,

de azoknak csak 2 ezreléke tudott olyan alkotást felmutatni, amelynek ára elérte a 10 millió dollárt.

Winston Churchill utolsó festményének árverése Forrás: Sputnik/Aleksandr Kondratuk

A minimum 1 millió dollár értékű műkincsek tették ki az eladások értékének 64 százalékát, miközben ez csupán a tranzakciók 1 százaléka volt.

Ez azt jelenti, hogy a legdrágább 1 százalék viszi el a teljes pénzforgalom közel kétharmadát.

Az Economist szerint az aukciós házak is jó évet zártak, sőt az idei év jól indult, egy rejtélyes gyűjtő több Picassót is felvásárolt.

Idén sokat várnak a Rockefeller-gyűjteménytől, ahol elemzők dollárszázmilliós forgalmat jósolnak.