Kutatták a női cégvezetők hatását a gazdaságra és ez jött ki

mérnök tervező munka iroda üzletasszony
Heti horoszkóp (október 2-6.)
Vágólapra másolva!
Hazánkban a cégvezetők 32 százaléka nő, sőt cégtulajdonosok terén még nagyobb arányban képviseltetik magukat a magyar hölgyek, így a gazdaságra nézve jelentős a hatásuk.
Vágólapra másolva!

A Bisnode a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők és cégtulajdonosok nemét vizsgálta Magyarországon. Közleményük szerint

átlagosan 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak. Ezzel szemben mindössze 9 százalék ez az arány ott, ahol valamennyi vezető férfi.

Az Európai Bizottság 2012 novemberében terjesztett elő egy uniós jogszabályt annak érdekében, hogy 2020-ra a tőzsdén jegyzett európai vállalatok vezetésében 40 százalékos legyen a nők aránya Forrás: Thinkstock

Bár hazánk jól áll a női vezetők aránya terén, a nagyvállalatoknál ez az arány jóval alacsonyabb. Míg a legkisebb vállalkozásoknál 34 százalék a női vezetők aránya, addig a legnagyobb - 250 fő feletti - cégeknél már csak 15,1 százalék.

A Bisnode elemzése szerint megyei bontásban 29,6 százalék (Vas) és 33,9 százalék (Csongrád) közötti a női vezetők aránya a vezetésben.

A hölgyek azonban sokkal többen vannak tulajdonosként a cégekben, országosan a cégtulajok 40 százaléka kerül ki közülük.

A 250 fő feletti cégekben vannak legkevesebben - 28,1 százalék -, míg a legkisebb vállalkozásokban a legtöbben (41,1 százalék).

Míg a 250 fő feletti cégek esetén hozzávetőlegesen minden 7. vezető nő, addig a legnagyobb cégek tulajdonosainál minden 4. ember a gyengébbik nem képviselői közül kerül ki.