Ázsiában borozni, Sydney-ben cigizni nem érdemes

Toasting with red wine Couple - Relationship Holiday Women Men Celebration Dating Wineglass Young Adult Adult Togetherness Happiness Romance Love Human Hand Heterosexual Couple People Celebratory Toast Celebration Event Wine Amorous couple toasting with r
Amorous couple toasting with red wine in restaurant
Vágólapra másolva!
Magyarországon egy palack asztali bor ára átlagosan 570-610 forint között van. A világon a legdrágábban Tel-Avivban lehet bort venni, 12-13-szor annyiért, mint itthon. Cigiben Sydney áll a világranglista élén, egy magyar doboz árából ott körülbelül 4 szálra futná.
Vágólapra másolva!

Amikor arról születnek cikkek, hogy melyek a világ legdrágább városai, azok csak általánosságban adnak átfogó képet egy helyzetről. Éppen ezért néha érdemes megvizsgálni más és más szempontok alapján a drágaságot.

A Quartz egyik cikkében arra világít rá, hogy bár elsőre azt hinnénk, hogy a világ legdrágább városaiban (Szingapúr, Párizs és Zürich) az olyan dolgok, mint a bor és a cigaretta is nagyon sokba kerül, ezek a termékek teljesen más mintát mutatnak a vártnál.

Szingapúr, a világ legdrágább városa Forrás: AFP/robertharding/Fraser Hall/Fraser Hall

A világ legdrágább városainak listáját az Economist Intelligence Unit álltja össze évente kétszer,

amikor 400 terméket vizsgálnak meg egyenként a világ 133 városában.

A rangsor nemcsak arra jó, hogy érdekességeket lehessen kimazsolázni belőle, hanem segít a vállalatoknak abban, hogy milyen kompenzációt kell nyújtani a külföldön dolgozó alkalmazottaknak.

Bor és cigi

Genf és Szöul a világ két ellentétes pontján fekszenek, azonban a ranglista alapján ugyanolyan drága a két város. Viszont a borok árát tekintve érdekesség, hogy Svájcban annyira nem is rossz a helyzet, mint elsőre hinné az emberek többsége.

Genfben ugyanabból az összegből három üveg bort is lehet inni, amiből Szöulban csak egyetlenegyet.

Ráadásul a lista élén nem Szöul áll, hanem

Tel-Aviv, ahol az átlagos borár 28,77 dollár (7250 forint).

Érdekesség, hogy az első öt helyből négyen ázsiai város szerepel, majd a 6-10. helyet foglalja el Európa.

Ázsiában igen drága a bor Forrás: Getty Images/iStockphoto/shironosov/Shironosov

Még szembetűnőbb az árak kiugrása a cigaretta területén. Az összesített rangsorban mindössze 10. helyen álló Sydney-ben ugyanis messze a legdrágább a cigi az egész világon.

Az ausztrál városban gyakorlatilag kétszer annyiba kerülnek a márkás cigaretták, mint a világ más pontján, még a második helyen álló Oslo hátránya is több mint 10 dollár.

Egy doboz cigi Sydney-ben 23,89 dollár (6 ezer forint).

Mi a helyzet Magyarországon?

A KSH adatai alapján Magyarország messze van mindkét kategóriában az élvonaltól.

A Hivatal cigaretták esetében három különböző kategóriát említ meg:

  • a Sopianae multifilteres, 20 darabos, rövidszálas cigi doboza 1120 forint,
  • a Multifilter doboza 1160 forint,
  • a Symphonia cigaretta doboza 1050 forint.
Illusztráció Forrás: Shutterstock

Borokban kifejezetten olcsó Magyarország, a 2018-as februári fogyasztói átlagárak alapján a 1,5-2 literes asztali fehér bor 572 forint palackonként, míg a vörös 607 forint.