Indiában 267 millió ember dohányzik, sokan közülük gyerekek. Ez a hatalmas szám, és a káros szokás rengeteg pénzébe kerül az országnak, amely próbálják megelőzni a problémát. Nem csak a klasszikus cigi, hanem a rengeteg vegyszert tartalmazó rágós dohányok is népszerűek, de amíg viszonylag olcsók a termékek, addig nehezen érhető el áttörés ezen a területen.

A világ minden pontján óriási problémát jelent a dohányzás, azonban van egy ország, ahol minden bizonnyal súlyosabb a helyzet, mint bárhol máshol.

A Tobacco Atlas felmérése szerint

összesen 625 ezer gyerek (10-14 éves) dohányzik minden nap Indiában.

Az érintettek nagy része fiú, de a 195 ezer lány is döbbenetesen magas szám.

A 195 ezer fő gyakorlatilag alig kevesebb, mint a második legnagyobb magyar város, Debrecen teljes lakossága.

Rengetegen dohányoznak IndiábanForrás: AFP/Punit Paranjpe

Hiába a kormány erőfeszítései a dohányzás visszaszorítása érdekében, a Reuters nyomozása tavaly kiderítette, hogy bizonyos dohányipari cégek tudatosan célozzák a fiatalabb indiai lakosságot színes reklámokkal.

Hogy pontosan mekkora károkat okoz a dohányzás Indiának arra különböző becslések vannak, de mindegyik megdöbbentő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint minden évben 900 ezer indiai hal meg a dohányzásnak köszönhetően.

A WHO kitér arra is, hogy a dohányzással kapcsolatba hozható megbetegedések az államnak 16 milliárd dollárjába kerülnek.

A nőket is érintik az egészségügyi kockázatokForrás: AFP/Deshakalyan Chowdhury

Ennél is nagyobb számmal állt elő a Tobacco Atlas, amely szerint évente 27,93 milliárd dollárba kerül az országnak a dohányzás, igaz ebben nem csak az egészségügyi kiadások szerepelnek, hanem beleszámolják azt is, hogy az így kieső munkaerő mekkora mínuszt generál a produktivitásban.

A fotó a dohánymentes világnapon, május 30-án készültForrás: AFP/Punit Paranjpe

Az elmúlt években történt előrelépés a megelőzés terén, és úgy tűnik azok hatásosak. Megtiltották a dohányzást az egészségügyi és oktatási intézményekben, prevenciós hirdetések futottak a tévében és rádióban, valamint kötelezővé tették a dobozok 85 százalékát lefedő grafikus figyelmeztetéseket.

A dohányzók aránya így 34,6 százalékról 28,6 százalékra csökkent hét év alatt, de még így is összesen 267 millió indiai dohányzik.

A problémát azonban tetézi, hogy a világ dohányipari vállalatainak India az egyik legnagyobb piac, amelyeknek ráadásul vélhetően van befolyásuk a döntéshozókra is.

267 millió indiai dohányzikForrás: AFP/Indranil Mukherjee

Ezt onnan lehet sejteni, hogy míg a WHO 70 százalékos adóterhet javasol a dohányárukra, addig az indiaiak relatív olcsón jutnak cigihez, mert ott csak 26 százalékos teher van a termékeken – írja a Quartz.

A cigaretta még csak a dohánytermékek egy része, az országban népszerű a gutka, ami egyfajta ízesített, rágnivaló dohány, illetve a beedis, ami a helyi, kézzel sodort, szivarkaszerű dohányáru.

Mondani sem kell, hogy ezek a termékek szintén veszélyesek, sőt a thehindu.com szerint az akár 400 különböző kemikáliát tartalmazó gutka jóval ártalmasabb, mint cigaretta.