Újra szárnyalhat a leggyengébb fém

Alcoa alumíniumipar
Aworker checks aluminium bars on February 15, 2010 at the US aluminium company Alcoa's plant in Portovesme, some 70 kilometers from Cagliari on the Italian island of Sardinia. Alcoa said late January that it planned to "temporarily" shut down the plants in Portovesme and Fusina, northeastern Italy, and a spokesman said there was "no hope" that Fusina would reopen. AFP PHOTO / MARIO LAPORTA
Vágólapra másolva!
Komoly felfutás előtt állhat az alumínium a Morgan Stanley szerint, ahogy a kínai reformok, az emelkedő költségek, valamint az erősödő kereslet egyaránt felfelé hajthatják a fém árfolyamát idén az év második félévben.
Vágólapra másolva!

Bár a következő negyedévben még gyengülhet az alumínium árfolyama, az idei második félév már felfutást hozhat a fém számára – idézi a Bloomberg a Morgan Stanley elemzőinek véleményét. Az amerikai nagybanknál most úgy számolnak, hogy a következő negyedévben tonnánként 2072 dollárig süllyedhet az árfolyam, miután idén eddig 2114 dolláros volt az alumínium tonnánkénti átlagára.

A második félévben azonban beüthet a fordulat, és a harmadik negyedévben már 2094 dollárig erősödhet a fém,

majd az év utolsó három hónapjában összejöhet a 2116 dolláros ár is

– mondja Susan Bates, a Morgan Stanley szakértője.

Az alumínium helyzete azért sajátos, mert tavaly még a fémek éllovasa volt a nem nemesfémek területén, majd idén akkora pofont kapott, hogy egészen a legrosszabb helyre csúszott vissza a teljesítményével.

A múlt héten például három hónapos mélypontra süllyedt az árfolyam az igen magas kínai kínálat miatt, noha a világ második legnagyobb gazdasága a környezetszennyezés visszafogása érdekében egyre inkább korlátozni akarja a növekedési kapacitást.

Az év végére felpattanhat az alumínium árfolyama Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Ezzel együtt a befektetők szorosan követik a Donald Trump amerikai elnök által belengetett importvám esetleges hatásait, amelyek a Morgan Stanley szerint meg is jelennek majd az emelkedő amerikai felárakban.

Noha a kínai kapacitások szezonális újraindítása, illetve az amerikai kereskedelmi korlátok ellenszelet jelentenek az alumínium emelkedésének,

a bank elemzői szerint a fém árfolyama már olyan szintre gyengült, amely magában foglalja ezeket a tényezőket.

Ráadásul az említett kockázatok elrettenthetik a Kínán kívüli kapacitásokba irányuló beruházásokat. Mindeközben pedig a kínai kereslet a várakozások szerint talpra áll, ahogy felpörögnek az infrastrukturális építkezések – tette hozzá Bates.

A nyersanyagpiac általános állapotával kapcsolatban a Morgan Stanely úgy számol, hogy

gyengébb árfolyamok várhatók az idei második félévben.

Bár a bank a cinkre vonatkozóan 9 százalékkal, a nikkelre 8, míg a rézre 6 százalékkal megemelte a prognózisát, az általános előrejelzés alatta van a jelenlegi áraknak.