Ennél a cégnél már megvalósult az egyenlő fizetés

adobe systems épület
SAN JOSE, CA - JANUARY 15: The Adobe logo is displayed on the side of the Adobe Systems headquarters January 15, 2010 in San Jose, California. Adobe Systems has added 20 new wind turbines to their rooftops in an attempt to harness wind energy to help power their offices. Each 30 foot tall aluminum wind turbine is capable of capturing a maximum of 1.2 kilowatts of electricty. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben a brit bankok akár 60 százalékkal kevesebbet fizetnek női alkalmazottaiknak, addig az Adobe Systems munkavállalói egyenlő fizetést kapnak az államokban. A cég pedig ezt már idén globálisan is kiterjeszti.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai székhelyű Adobe Systems – amely olyan kreatív szoftvereket készít, mint a Photoshop vagy az InDesign – tavaly decemberben tette közzé, hogy megszüntette a nemek közötti bérszakadékot.

Az Adobe Systems továbbá azt is megígérte, hogy

rendszeresen ellenőrzik a fizetéseket, és erről jelentést is közzétesznek.

A 35 éve alapított multinacionális cégnél jelenleg több mint 15 ezer ember vállal munkát.

A cég kaliforniai irodája Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ez különösen annak fényében jelentős, hogy a brit pénzintézeteknek áprilisig van idejük közzétenni jelentésüket a nemek közötti bérszakadékról, az úgynevezett gender pay gapről, és a jelentések akár 60 százalékos eltéréseket mutatnak – a HSBC nemrég közzétett adatai szerint.

A Goldman Sachs például 56 százalékkal ad kevesebb fizetést női munkavállalóinak, mint a férfiaknak.

Ugyan a pénzintézetekben több mint ötven százalék a női munkavállalók aránya, vezető pozícióhoz csak a negyedük jut.

A legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy nagy különbségek vannak a férfiak és nők fizetése között.

Ugyanakkor abban már nagy eltérés tapasztalható, hogy mekkora is pontosan a nemek közötti bérszakadék, és hogy ehhez milyen okok vezetnek – ez magában foglalja a hátrányos megkülönböztetést és a gyermeknevelésről szóló döntést is.

Illusztráció Forrás: Getty Images/BraunS/Brauns

Donna Morris, az Adobe Systems ügyvezető alelnöke elmondta, 2018-ban a cég felszámolja a nemek közötti bérszakadékot a nem amerikai alkalmazottak körében is. Várhatóan India lesz a következő helyszín, mivel a cégnek jelentős központja van az ázsiai országban.

Azonban a fizetési egyenlőség elérése még nem jelenti azt, hogy az Adobe megszüntette a nemek közötti mindenfajta egyenlőtlenséget – például a tízfős igazgatótanácsban csupán két nő kapott helyet.