Az MNB is beszállt a fintech kezdeményezések támogatói közé

2018.03.21. 08:40

A jegybank lépésével mostantól az állam folyamatosan támogatja a pénzügyi innovációt.

Az MNB a Pénzügyi Innovációs Platform elindításával támogatja az új fintech kezdeményezések biztonságos, a pénzügyi stabilitás megőrzésével történő elterjedését a pénzügyi piacokon.

A jegybank 2017 folyamán átfogó kutatást végzett a fintech innovációs piaci folyamatok felmérésére. Első körben a pénzügyi innovációkkal kapcsolatos hozzáállás áttekintése a bankokra, fintech cégekre, kockázati tőketársaságokra és a fogyasztókra terjedt ki, majd a jegybank a biztosítókat, pénztárakat és pénzügyi közvetítőket is bevonta a kutatásba.

A felmérések igazolták: a hazai pénzügyi közvetítőrendszerben keresleti és kínálati oldalon is jelentős igény van az innovatív pénzügyi szolgáltatások biztonságos alkalmazására.

A Pénzügyi Innovációs Platform folyamatosan frissülő információs tárházként támogatja a fintech megoldások terjedésétFotó: Adrián Zoltán - Origo

A fenntartható felzárkózást segítő innovatív ötletek megvalósulását egy, az MNB honlapján mostantól elérhető Pénzügyi Innovációs Platform (Innovation Hub) támogathatja hatékonyan, később pedig egy Pénzügyi Innovációs Tesztkörnyezet (Regulatory Sandbox) is felállítható itthon.

Az MNB Pénzügyi Innovációs Platformja innen nyitható meg.