A Facebook vezér tízmilliókat spórolt a nagy pofon előtt

Facebook Mark Zuckerberg
A portrait of Facebook found Mark Zuckerberg is seen on an iPhone in this photo illustration on 28 August, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Noha nagyjából 5 milliárd dollárral lett kevesebb hétfőn Mark Zuckerberg, a Facebook vezetőjének vagyona, a helyzet lehetne rosszabb is. Zuckerberg ugyanis még időben adott el papírokat, és ezzel több tízmillió dollárt spórolt. A háttlrben az áll, hogy a Facebook úgy osztotta meg felhasználók adatait egy politikai konzultációs céggel, hogy ehhez nem kérte a felhasználók engedélyét.
Vágólapra másolva!

Mielőtt hétfőn beütött volna a Facebook részvények legrosszabb napja 2012 óta, a cég alapítója és vezetője, Mark Zuckerberg lendületesen adott túl a vállalat részvényein. A technológiai guru ugyanis idén közel 5 millió Facebook részvénytől vált meg – írja a MarketWatch.

A hivatalos adatok szerint ezzel

Zuckerberg nagyjából 40 millió dollárt tudott megspórolni a hétfői pofon előtt.

A hétfői záróáron számolva ugyanis a cégvezető által eladott 4,9 millió részvény 855 millió dollárt ért volna. Ezzel szemben a számítások szerint Zuckerberg nagyjából 900 milliót keresett az idei üzletekkel.

Jótékonysági eladás

A Facebook szóvivője, Vanessa Chan jelezte,

a részvényeladások a Chan-Zuckerberg nevű jótékonysági szervezet finanszírozását szolgálták, melyet a Zuckerberg 2015-ben alapított.

Az amerikai tőzsdefelügyelethez szeptemberben benyújtott dokumentumok szerint Zuckerberg terve az volt, hogy legalább 6 milliárd dollár értékben adjon el Facebook részvényeket a következő 18 hónapban, annak érdekében, hogy támogassa jótékonysági szervezetének működését.

Zuckerberg nagyot bukott, de lehetett volna rosszabb is Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Tavaly egyébként a Facebook részben azért állt el attól, hogy új, szavazati jogtól mentes részvényeket bocsásson ki, mert Zuckerberg megítélése szerint a jelenlegi struktúrában is képes elég részvényt eladni a jótékonysági szervezet finanszírozásához, és mindeközben nem veszíti el a kontrollt a vállalat fölött.

Akkor Zuckerberg úgy nyilatkozott, a megelőző másfél év során a Facebook üzlete igen jól teljesített, a cég részvénye pedig olyan értéket ütött meg, amelyből

egyszerre tudja támogatni a szervezetét, és még legalább 20 évig képes megőrizni az irányítást a társaság fölött.

Mindennek fényében érdekes, hogy Chan most nem kommentálta azt a felvetést, hogy a gyengébb részvényárfolyam mellett változhat-e Zuckerberg terve az irányítás megtartásával kapcsolatban.

Fekete hétfő

A Facebook részvénye egyébként idén eddig 1,8 százalékot gyengült, míg az S&P 500 részvényindex 2,9 százalékot izmosodott. Hétfőn azonban 6,7 százalékos mínuszban zárt a vállalat a tőzsdén, bár napon belül megvolt a 6,8 százalékos gyengülés is. Az eddigi legrosszabb egynapos százalékos gyengülés 6,9 százalékos volt 2014. március 26-án, de

azzal, hogy a cég papírja 12,53 dollárt gyengült hétfőn, összegszerűen a legrosszabb napot hozta össze, mióta 2012 májusában tőzsdére lépett.

Az adatkezelési botrányok miatt beütött pofon összességében azt jelentette, hogy hétfőn az eladási hullám közel 40 milliárd dollárt söpört ki a Facebook piaci értékéből – a pénteki záró kapitalizáció 537,67 milliárd dolláros volt. Ráadásul a papír éppen a 200 napos mozgóátlag alatt zárta a kereskedést, amely rendkívül fontos trendszerű mutató a befektetők számára.

A Facebook árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

A háttérben elsősorban az áll, hogy a Facebook az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából is súlyos kritikákat kapott azzal kapcsolatban, hogy

úgy osztotta meg felhasználók adatait egy politikai konzultációs céggel, hogy ehhez nem kérte a felhasználók engedélyét.

Ráadásul a Cambridge Analytica nevű vállalat annak ellenére tárolta ezeket az adatokat évekig, hogy elvileg meg kellett volna semmisítenie azokat.

A helytelen adatkezelés több tízmillió felhasználót érinthetett.

Mindemellett a Facebook esése az egész amerikai technológiai szektort is lefelé nyomta. A Twitter 1,7 százalékot, a Snap 3,47 százalékot, míg a Google mögött álló Alphabet 3 százalékot gyengült.