Elkelt a 3D-s szemüveget gyártó sikeres magyar cég

Miért nem indítanak startupokat a nagyvállalatok?
Vágólapra másolva!
Áprilistól itthon is bárki csináltathat személyre szabott szemüveget magának.
Vágólapra másolva!

A Forma Eyewear alapötlete akkor született meg, amikor a skóciai Glasgowban tanuló Nagy Richárd szembesült azzal a problémával, hogy nem talál méretben és fazonban megfelelő szemüvegkeretet magának. 2013-at írtunk ekkor, Richárd pedig összefogott Slezák Balázzsal, akit még a Budapesti Műszaki Egyetemről ismert, és kidolgozták a my3Dreams nevű vállalkozás alapjait.

Ez egy online piactér volt, amely lehetővé tette 3D modellek megvásárlását és egyszeri kinyomtatását anélkül, hogy a vásárló le tudta volna azt másolni és sokszorosítani.

Az ötlettel bejutottak a Start-Up Chile nevű, a chilei állam által gründolt vállalkozáskeltetőbe, ahol a szakmai támogatás mellé 8 millió forint befektetést is kaptak.

Bő fél év kemény munka után rájöttek, hogy az ötletük nem piacképes, mert a 3D nyomtatók nem terjedtek el még olyan ütemben, mint a hagyományos 2D nyomtatók.

Ekkor döntöttek úgy, hogy irányt váltanak és a my3Dreams technológiájára és az iparágban megszerzett tapasztalatokra építkezve elkezdenek szemüvegeket tervezni és nyomtatni.

Ebből született a Forma Eyewear. Noha az első évben többször rezgett a léc, hogy be kell zárni a boltot, és a fiúknak sokszor csak zacskós levesre volt pénzük, 2015 tavaszán magánszemélyektől 9 millió forint befektetést vontak be.

Ezt követően céget alapítottak Londonban és onnan fejlesztettek tovább. Annak ellenére, hogy a befektető pénze egy év alatt elfogyott,

sikerült olyan üzleti modellt találni, ami növekedési pályára állította a céget.

Ennek köszönhetően a vállalkozás 2016-ban és tavaly is nyereséget termelt.

Nagy Richárd és Slezák Balázs átélték a startupok minden kínját és szépségét, de több éves kitartó munkájukat végül siker koronázta (képünk illusztráció) Fotó: Balla Zsolt

Az optikai piac mindössze néhány kézben fut össze, a boltokban kapható típusok sokasága ellenére. Startupként esélyük sem volt az optikai nagyvállalatok beszerzőin túljutni, vagyis kizárólag a saját bolttal rendelkező optikusok ajtaján tudtak kopogtatni, akik szerencsére vevők voltak az újdonságra.

Egyik első partnerük az Első Magyar Optikus Zrt. volt, amely tavaly nyáron ajánlatot tett a cégre. A felvásárlás összege nem publikus, ám az üzlet néhány hónappal később megköttetett.

Április végén fejeződik be a magyar piacra történő bevezetés, valamint a gyártási és logisztikai folyamatok Magyarországra hozatala.

A szemüvegek korábban Hollandiában készültek, mostantól pedig hazánkban gyártják őket. Ebben a folyamatban még az alapítók is aktívan részt vesznek, közben pedig a my3Dreams fejlesztése alatt megismert blockchain alapú technológiákkal foglalkozó vállalkozásuk alapjait fektetik le. A blockchain vagy blokklánc - számos más alkalmazási területen túl - többek között a digitális pénzek, például a bitcoin létezését teszi lehetővé.