A cégkapu még nincs kész - figyelmeztetnek a könyvelők

2018.03.22. 18:27

Bírálják, hogy mától cégkapu jogosultsággal lehet csak beadni a beszámolót.

A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztásához nagyon súlyos adójogi és cégjogi következmények fűződnek. Az adóhatóság bírságot szab ki, majd néhány hónappal később a NAV jelzésére a cégbíróság kényszertörlést rendel el. A beszámoló közzétételét rendeletek szabályozzák, eddig sem kellett cégjegyzésre jogosultnak végeznie a közzétételt, csupán az ügyfélkapujával azonosítania magát.

A cégkapun keresztüli megküldés előírása – azon kívül, hogy azt jogszabály nem írja elő – azért is hibás kormányzati intézkedés az egyesület szerint, mert a "cégkapu nincs kész". Azon kívül, hogy a cégkapu számos kényelmetlen elemet tartalmaz, nem kezeli a közös cégjegyzési jogot, az ügyvezető megszűnéskori cégkapu-törlést és ebből fakadóan hiányzik az archívum és a korábbi ügykezelők visszaemelése is.

A könyvelők szerint még várni kellett volna arra, hogy a beszámoló kizárólag a cégkapun keresztül legyen beadhatóForrás: 123RF


A legfontosabb hiányossága a cégkapunak az, hogy az ügykezelők szerepét nem lehet szűkíteni, jelenleg az kizárólag teljes jogosultságú lehet.

Mivel a beszámolókat nagy számban közzétevő könyvelők általában nem vállalják a cégkapu feletti ingyenes "őrködést", így az egyébként igencsak bonyolult ügykezelőként való felvételük is kizárt. A vállalkozások vezetői viszont – a könyvelői tapasztalatok alapján – túlnyomórészt alkalmatlanok a cégkapu kezelésére és a beszámoló közzétételére is.

Ebben a helyzetben döntött az Igazságügyi Minisztérium úgy, hogy a beszámoló közzétételét cégkapu jogosultsághoz köti, a mai naptól - áll a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében.