Megemelte az irányadó kamatot a Fed

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,50 százalékról 1,75 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).
Vágólapra másolva!

A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) döntése teljes mértékben megfelelt a Fed által korábban tett jelzéseknek és a piaci várakozásoknak is.

Legutóbb a Fed február elején hivatalba lépett új elnöke Jerome Powell jelezte négy héttel ezelőtti kongresszusi meghallgatásán a monetáris szigorítás szükségességét a javuló gazdasági prognózisok függvényében.

Jerome Powell Forrás: AFP/Saul Loeb

A piacok a Fed által felvázolt optimista gazdasági növekedési prognózis és monetáris szigorítási pálya alapján három, egyenként 25 bázispontos kamatemelést tartanak valószínűnek az idén.

A mostani volt ezek közül az első.

A Fed 2008 és 2015 decembere között zéró közeli szinten tartotta gazdaságösztönző céllal az irányadó kamatot. A nyíltpiaci bizottság 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust egy 25 bázispontos lépéssel. A következő évben, 2016-ban csak decemberben, 2017-ben viszont háromszor - márciusban, júniusban és decemberben - ismét kamatot emelt a Fed, rendre 25 bázisponttal.