Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója áprilistól

mol benzinkút töltőállomás
Budapest, 2007. január 24. Töltőfejek egy benzinkútnál. A Mol öt benzinkútjánál már lehet recept nélkül kapható gyógyszert venni. A négy fővárosi és egy vidéki kútnál közel 50 féle orvosság kapható, köztük fájdalomcsillapítók és vitaminok. A gyógyszer kiválasztásában egy gép segít a vásárlóknak. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A Brent olajfajta napi jegyzési adatai alapján 50 dollár fölött maradt az ásványolaj hordónkénti átlagára az adóhatóság által vizsgált időszakban, így áprilistól nem változik az üzemanyagok jövedéki adója.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közölt adatok szerint a kőolaj hordónkénti átlagára - amely meghatározza az üzemanyagok jövedéki adójának április elsejétől hatályos mértékét - 66,630 dollár volt a január 1. és március 15. közötti időszakban.

Töltőfejek egy benzinkútnál Forrás: MTI/Beliczay László

Az Országgyűlés által 2016 júniusában elfogadott

új jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját.

Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak.

Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint. A gázolaj esetében 50 dollár feletti árnál 110,35 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál pedig 120,35 forint az adó.