Kína 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre tervez vámot kivetni

Vágólapra másolva!
Kína 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre tervez vámot kivetni, hogy kiegyensúlyozza az Egyesült Államok kínai acél- és alumínium termékekre kivetett védővámjait - jelentette be pénteken a pekingi kereskedelmi tárca honlapján.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közölte, hogy Kína összeállított egy 128 amerikai terméket felsoroló listát. Peking egyebek mellett azt fontolgatja, hogy 15 százalékos védővámot vet ki az amerikai szárított gyümölcsökre, borra, és acélcsövekre, illetve 25 százalékosat a sertésexportra, valamint az újra feldolgozott alumíniumtermékekre. A pekingi kereskedelmi minisztérium hozzátette: Kína két lépésben foganatosítaná a válaszlépéseket. Először a 15 százalékos vámot vetné ki 977 millió dollárnyi 120 termékre, majd később az 1,99 milliárd dollárnyi termékre a 25 százalékost. A tárca ugyanakkor Washingtont a kereskedelmi vita "minél hamarábbi" tárgyalásos rendezésre sürgette.

60 milliárd dollárnyi kínai áru

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy védővámokat vetnek ki mintegy 60 milliárd dollárnyi kínai importtermékre. Trump ugyanakkor nem részletezte, hogy az amerikai intézkedés mely kínai termékekre vonatkozna majd. A Reuters brit hírügynökség szerint az amerikai vámtarifák az érintett termékek listája közzététele után, egy 30 napos konzultációs időszakot követően lépnének életbe.

Ezt megelőzően, az amerikai elnök március 8-án jelentette be, hogy 25 százalékos védővámot vet ki az acélra és 10 százalékos vámot pedig az alumíniumtermékekre, arra hivatkozva, hogy védeni akarja az amerikai ipart és garantálni az amerikai nemzetbiztonságot.