A francia gasztronómia messze földön híres. Minőségi borok, remek sajtok, híres pékárukultúra és a sort még hosszan lehet folytatni.
Azonban a globalizációnak köszönhetően a tradicionális étkek mellett megjelentek más nemzetek ételei is, sőt a jellegzetes francia pékárut,
a baguette-et letaszította a trónról a hamburger.
A BBC azt írja, hogy napjainkban Franciaországban már több amerikai típusú hamburgert esznek, mint a baugette-ből készült jambon-beurre szendvicset.
Ez a történelem során most fordul elő először.
Egy tanulmány szerint évente 1,46 milliárd hamburgert adnak el Franciaországban,
míg a szeletelt sonkás baguette-nél ez a szám 1,22 milliárd darab volt.
A trend egyértelmű: a franciák egy évtizede még 14-szer kevesebb hamburgert ettek, mint manapság. Persze ez nem jelenti a baguette halálát,
naponta így is 3 millió darab fogy az országban.
A jambon-buerre hagyományos francia étel, de a franciák megőrülnek a hamburgerekért. Mindenhol ott vannak a gyorséttermektől kezdve a Michelin-csillagos éttermekig
- mondja egy francia étterem vezetője.
Az első benyomásra azt lehetne hinni, hogy a trendet a gyorsétterem-láncok fordították meg, de ez nem teljesen igaz. A francia éttermek menüinek 85 százalékán található meg a hamburger, és tíz hamburgerből csak hármat ad el gyorsétterem.
A hamburger az a fogás, ami a legnagyobb arányban megtalálható az éttermek étlapjain.
Persze ez nem jelenti azt, hogy a gyorséttermek ne lennének hatással a jelenségre, a Quartz szerint Franciaországban
egy átlagos éttermi étkezés hossza 80 percről (1975-ös adat) 30 percre csökkent.
A hamburger felé fordulás trendjét erősítheti az is, hogy ezeket a szendvicseket több helyen okosan kombinálják más helyi termékekkel, például sajtokkal vagy dijoni mustárral. A McDonald's például kínál McCamambert és McBaguette menüket is.
Az újítások úgy tűnik, hogy használnak, hiszen míg alig két évtizede még tüntetések voltak a francia McDonald'sok előtt a gyorsétterem terjedése miatt, addig 2017-ben
az Egyesült Államok után Franciaország volt a gyorsétteremlánc második legnagyobb piaca.
A hamburgerek nemcsak Franciaország gasztronómiáját bolygatták fel, a trend egész Európára jellemző, elsősorban a gourmet burgereket fogyasztják egyre többen.
A The Guardian szerint a brit hamburgerezési szokások is meredeken emelkedtek az elmúlt évtizedben, és a szektor 3,3 milliárd fontos üzletággá nőtte ki magát 2017-re.