A korábbiakhoz képest jóval nagyobb kihívások elé állítja az adományokra nagy mértékben támaszkodó szervezeteket az online adóbevallási rendszer, mivel az 1 százalékos nyilatkozatot a bevallástól elkülönülten kezeli a NAV.

A 2017-ben indított online bevallási rendszer jóval nagyobb aktivitást követel meg azoktól a szervezetektől, amelyek 1 százalékos felajánlásokat fogadnak, mivel

az online rendszer ezt a nyilatkozatot a bevallástól elkülönülten kezeli, míg a párhuzamosan létező nyomtatványkitöltő a bevallási nyomtatványon belül veszi figyelembe a felajánlásokat - hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST. Így az 1 százalékot fogadó szervezeteknek nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük ahhoz, hogy elérhessék eddigi felajánlóikat május 22-ig.

Emellett az az adózó, aki nem módosít a bevallási tervezetén - akár az online felületen, akár a papír alapú verzión -, az valószínűleg nem fog az 1 százalékos felajánlással sem élni.

Az új, leegyszerűsített adóbevallási rendszerben a civil szervezetek dolga megnehezedett az 1 százalékos felajánlások eléréséértForrás: MTI/Marjai János

Míg 2016-ban összesen csaknem 1,5 milliárd forintot kaptak a civil szervezetek közel 370 ezer adózótól, addig 2017-ben ez az összeg csaknem 30 százalékkal visszaesett, mivel a felajánlók száma is 100 ezerrel csökkent.

"Az elmúlt évek tendenciáiból jól látható, hogy az adminisztrációs terhek csökkenésével párhuzamosan az 1+1 adószázalék felajánlására vonatkozó EGYSZA dokumentumok kitöltése is visszaesett tavaly óta, pontosabban a kitöltés hiánya miatt az összeg a központi költségvetésbe került – hívta fel a figyelmet Mitrik Kornélia.

A Crowe FST bérszámfejtési és expat szolgáltatások igazgatója szerint érdemes a szervezeteknek már eleve kitöltött nyilatkozattal, akár borítékkal együtt megkeresni az adózót, vagy a potenciális támogatóikat a NAV online rendszerébe terelni, hogy ott tegyék meg felajánlásukat, valamint nagyon fontos, hogy az adózók megfelelő időben és módon kapjanak tájékoztatást a megváltozott rendszerről.