Sörös dobozokkal rengeteget spórolhatnánk az áramon

2018.03.26. 11:41

Akár egy 30 ezer fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne a jelenleg a lerakókba kerülő alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával. A Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mintegy 58 százaléka, vagyis közel 8.900 tonna alumínium a kommunális hulladékban vagy hulladékégetőben végzi – derül ki a Returcom Nonprofit Kft. legújabb tanulmányából.

Pazarlásnak tekinthető az, hogy Magyarországon az értékes, tőzsdén is jegyzett alumínium jelentős része a szemétben végzi. Holott az alumínium lényegében korlátlan számú alkalommal újrahasznosítható.

Előnyös az újrahasznosítás

Magyarországon minden évben 15 200 tonna alumíniumot használnak italféleségek, jellemzően üdítők és sörök töltéséhez.

Ez 1 milliárd darab alumínium italdobozt jelent.

Az alumínium értékes nyersanyag és korlátlan alkalommal újrahasznosíthatóForrás: MTI/Krizsán Csaba

Sajnálatos módon ennek a mennyiségnek azonban csak a 41 százaléka (mintegy 6 315 tonna, 410 millió darab) kerül szelektíven begyűjtésre és újrahasznosításra. Az 50 százaléka (7 585 tonna, 500 millió darabb) a hulladéklerakók mélyén végzi, további 9 százaléka pedig a hulladékégetőkben.

Történik ez annak ellenére, hogy az alumínium végtelenszer újrahasznosítható, és viszonylag olcsón kinyerhető még az az égetés után visszamaradt hamuból is.

A hulladékká váló alumínium italdobozok újrahasznosítása ugyanakkor egyszerre gazdasági és környezetvédelmi érdek, hiszen 95 százalékos energia-megtakarítás érhető el az elsődleges nyersanyagból – bauxitból elektrolízissel – gyártott fémhez képest.

A folyamat végtelenszer és minőségromlás nélkül ismételhető.

Rengeteg hulladék megy veszendőbe, Magyarországon is növelni kellene az italosdobozok szelektív gyűjtésének arányát (illusztráció)Forrás: AFP/Mario Laporta

60 nap alatt például újra aludoboz készíthető a hulladékká vált dobozokból.  

Emiatt a valaha előállított alumínium 75 százaléka még ma is körforgásban van,

és megtalálható a napjainkban is használatban lévő alumínium csomagolások anyagában.

Gödöllő éves áramfelhasználását dobjuk ki

A Returcom Nonprofit Kft. tanulmánya rámutat arra, hogy ha a hulladéklerakóba és hulladékégetőbe kerülő mintegy 580 millió darab alumíniumdobozt sikerülne a szemétből kinyerni és 95 százalékos energia-megtakarítással újrahasznosítani, azzal annyi villamosenergia válna megtakaríthatóvá, amennyit egy 30 ezer lakosú város, például Gödöllő, egy év alatt felhasznál.

Magyarországon több száz millió darab aludoboz kerül évente szemétre (illusztráció)Forrás: Pixabay

A kommunális hulladékba kerülő alumíniumból akár más alumínium termék is készülhetne. Az alapanyag mennyisége elég lenne például 650 ezer bicikli gyártására is.

Magyarország szelektív hulladékgyűjtési rendszerében, talán az alumínium begyűjtési rendszere a legfejlettebb."  

A rendszer szinte minden magyar lakos számára hozzáférhető valamilyen formában, például a házhoz menő visszagyűjtés, és hulladékudvarok formájában, amelyet kiegészít az ország mintegy 200 kiskereskedelmi áruházában elérhető aludoboz visszaváltó automaták hálózata – mondja dr. Duma László, a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Lakossági közreműködés nélkül nem lehet teljesíteni az újrahasznosítási célokat (illusztráció)Forrás: AFP/Philippe Lopez

A szakember ugyanakkor azt is hozzátette,

a lakosság közreműködésére van szükség ahhoz, hogy a fém ne a kommunális hulladékba, hanem a szelekítv gyűjtésbe kerüljön.

Az Európai Unió hulladékgazdálkodási célterve szerint 2025 végére a tagállamoknak az összes csomagolási hulladék 65 százalékát kell szelektíven gyűjteniük és újrahasznosítaniuk. 

A dobozoknak alig a fele hasznosul újraForrás: AFP/Paul Ellis
Az alumíniumcsomagolást tekintve a célérték 50 százalék, 2030-ra pedig 60 százalék lesz. Vagyis Magyarországon alig több mint egy évtized alatt kell jelentősen növelni az alumínium csomagolások legjelentősebb hányadát jelentő aludobozok újrahasznosításának mennyiségét.

Ez azonban csak a jelenlegi visszagyűjtési rendszerek kihasználtságának növelésével érhető el.