Sörös dobozokkal rengeteget spórolhatnánk az áramon

alumínium, doboz
Magyarországon több száz millió darab aludoboz kerül évente szemétre (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Akár egy 30 ezer fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne a jelenleg a lerakókba kerülő alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával. A Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mintegy 58 százaléka, vagyis közel 8.900 tonna alumínium a kommunális hulladékban vagy hulladékégetőben végzi – derül ki a Returcom Nonprofit Kft. legújabb tanulmányából.
Vágólapra másolva!

Pazarlásnak tekinthető az, hogy Magyarországon az értékes, tőzsdén is jegyzett alumínium jelentős része a szemétben végzi. Holott az alumínium lényegében korlátlan számú alkalommal újrahasznosítható.

Előnyös az újrahasznosítás

Magyarországon minden évben 15 200 tonna alumíniumot használnak italféleségek, jellemzően üdítők és sörök töltéséhez.

Ez 1 milliárd darab alumínium italdobozt jelent.

Az alumínium értékes nyersanyag és korlátlan alkalommal újrahasznosítható Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Sajnálatos módon ennek a mennyiségnek azonban csak a 41 százaléka (mintegy 6 315 tonna, 410 millió darab) kerül szelektíven begyűjtésre és újrahasznosításra. Az 50 százaléka (7 585 tonna, 500 millió darabb) a hulladéklerakók mélyén végzi, további 9 százaléka pedig a hulladékégetőkben.

Történik ez annak ellenére, hogy az alumínium végtelenszer újrahasznosítható, és

viszonylag olcsón kinyerhető még az az égetés után visszamaradt hamuból is.

A hulladékká váló alumínium italdobozok újrahasznosítása ugyanakkor egyszerre gazdasági és környezetvédelmi érdek, hiszen 95 százalékos energia-megtakarítás érhető el az elsődleges nyersanyagból – bauxitból elektrolízissel – gyártott fémhez képest.

A folyamat végtelenszer és minőségromlás nélkül ismételhető.

Rengeteg hulladék megy veszendőbe, Magyarországon is növelni kellene az italosdobozok szelektív gyűjtésének arányát (illusztráció) Forrás: AFP/Mario Laporta

60 nap alatt például újra aludoboz készíthető a hulladékká vált dobozokból.

Emiatt

a valaha előállított alumínium 75 százaléka még ma is körforgásban van,

és megtalálható a napjainkban is használatban lévő alumínium csomagolások anyagában.

Gödöllő éves áramfelhasználását dobjuk ki

A Returcom Nonprofit Kft. tanulmánya rámutat arra, hogy ha a hulladéklerakóba és hulladékégetőbe kerülő mintegy 580 millió darab alumíniumdobozt sikerülne a szemétből kinyerni és 95 százalékos energia-megtakarítással újrahasznosítani, azzal

annyi villamosenergia válna megtakaríthatóvá, amennyit egy 30 ezer lakosú város, például Gödöllő, egy év alatt felhasznál.

Magyarországon több száz millió darab aludoboz kerül évente szemétre (illusztráció) Forrás: Pixabay

A kommunális hulladékba kerülő alumíniumból akár más alumínium termék is készülhetne. Az alapanyag mennyisége elég lenne például 650 ezer bicikli gyártására is.

A rendszer szinte minden magyar lakos számára hozzáférhető valamilyen formában, például a házhoz menő visszagyűjtés, és hulladékudvarok formájában, amelyet kiegészít az ország mintegy 200 kiskereskedelmi áruházában elérhető aludoboz visszaváltó automaták hálózata – mondja dr. Duma László, a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Lakossági közreműködés nélkül nem lehet teljesíteni az újrahasznosítási célokat (illusztráció) Forrás: AFP/Philippe Lopez

A szakember ugyanakkor azt is hozzátette,

a lakosság közreműködésére van szükség ahhoz, hogy a fém ne a kommunális hulladékba, hanem a szelekítv gyűjtésbe kerüljön.

Az Európai Unió hulladékgazdálkodási célterve szerint 2025 végére a tagállamoknak az összes csomagolási hulladék 65 százalékát kell szelektíven gyűjteniük és újrahasznosítaniuk.

Az alumíniumcsomagolást tekintve a célérték 50 százalék, 2030-ra pedig 60 százalék lesz. Vagyis Magyarországon alig több mint egy évtized alatt kell jelentősen növelni az alumínium csomagolások legjelentősebb hányadát jelentő aludobozok újrahasznosításának mennyiségét.

Ez azonban csak a jelenlegi visszagyűjtési rendszerek kihasználtságának növelésével érhető el.