Betiltanák a munkával kapcsolatos üzenetírást a munkaidőn túl

2018.03.27. 17:22

Egy javaslat felszabadíthatja a New York-i dolgozókat attól, hogy bármilyen munkával kapcsolatos emailt kelljen írniuk munkaidőn túl. Nemzetközi hatása volt az ötletnek.

Az új jogszabály bevezetné azt, hogy a 10 főnél több dolgozót alkalmazó magáncégek ne követelhessék meg dolgozóiktól, hogy sms-t vagy emailt kelljen írniuk, a munkaidejük lejártával - írja az Independent. A cégvezetők továbbra is írhatnak alkalmazottaiknak a szabadidejükben, azonban nem rúghatják ki, vagy nem fegyelmezhetik meg őket semmilyen módon, abban az esetben, ha nem válaszolnak.

A vállalatokat 60 ezer forintnyi összegre büntetnék a szabályszegésért. A vészhelyzeti üzenetek kivételt képeznének.

A munka és magánélet közti határok eltűnni látszanak. Az én indítványom egyszerűen csak megvédené az alkalmazottakat a megtorlásoktól - mondta Rafael Espina helyi városi tanácsos, a Twitter posztjában.

A javaslat hatására, hasonló intézkedések indultak Franciaországban, Németországban, Olaszországban és a Fülöp-szigeteken is.

Egy kutatás szerint, azok, akik még este is folytatnak munkahelyi kommunikációt rosszabbul alszanak, és másnap gyengébben teljesítenek.Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy egy átlagos dolgozó plusz 8 órát is eltölthet a munkahelyi kommunikációval a szabadidejében.

Tavaly egy hasonló kezdeményezés indult el az amerikai nagyvárosban, azonban nem volt túl népszerű az emberek körében, így végül nem került a döntéshozók elé.