A Facebookot utánzó oldal startolt el az adatbotrány kellős közepén

2018.03.28. 12:38

Szinte minden előzmény nélkül, néhány nappal ezelőtt, ismeretlen kilétű alapítók útjára indították a legismertebb virtuális közösségi oldalt másoló portált, az EgyptFace-t. Az oldallal kapcsolatban nem az az egyetlen furcsaság, hogy megszólalásig hasonlít a jelenleg épp az adatátadási botrányban vergődő Facebookra. 

Nemrégiben a semmiből elindult az ismeretlen hátterű EgyptFace, a Facebookot leutánzó oldal. Könnyen lehet azonban, nincs új a nap alatt, és ugyanúgy adatbalhé kerekedik ki a dologból, mint Mark Zuckerberg oldalánál törént.

Már nem csak a piramisok rejtélyesek

Az EgyptFace kapcsán jelenleg alig tudható biztosan bármi, legkevésbé az, hogy kik vagy milyen szervezet áll az elindítása mögött, és hogy milyen szándékkal. Ez különösen aggályossá teheti használatát épp akkor, amikor a Facebookot – és annak részvényeit – épp az adatkezelési botrány keltette hullámok erodálják.

Az vélhetően nem véletlen, hogy az EgyptFace lényegében ugyanúgy néz ki mint, az amerikai hátterű oldal. Az Africanews újságírója összeszedte azt a keveset, ami tudható az oldalról, ami a fáraók földjén akar konkurálni a Facebookkal:

  • Az oldal gyakorlatilag teljesen reprodukálja a Facebook ismert felületét
  • Arab, amerikai angol és francia nyelvű felülettel használható
  • Csakúgy, mint a Facebookon, a felhasználók képeket, videókat, hanganyagokat tölthetnek fel, bejegyzéseket írhatnak és oszthatnak meg egymással
  • A rendszer naplózza a felhasználói hozzáféréseket ország, régió, IP-cím alapján
  • Jelenleg 513 regisztrált tagja van (március 23-án)

A portál kipróbálója ezt a képet mentette használat közben:

Az EgyptFace megszólalásig hasonlít a FacebookraForrás: Africanews

Az adatokra mennek rá

Hivatalosan nem ismert, kikhez vagy milyen szervezethez köthető az egface.com címen elérhető oldal.

Sokan arra következtetnek, hogy az EgyptFace kormányzati hátterű portál.

Ezt a vélekedést támasztja alá az, hogy az egyiptomi kommunikációs miniszter, Yasser al-Qadi, néhány héttel az oldal elindítása előtt azt közölte, az ország saját közösségi portált indít, méghozzá nem titkoltan a Facebook ellenében.

Néhány nappal később megtörtént a fenti domain regisztrációja is.

Több egyiptomi lakos ezt követően arról számolt be más közösségi felületen, hogy lehetőséget kaptak regisztrálni egy új oldalon, és megosztották tapasztalataikat annak használatáról.

Ahogy a híradásokból kiderül, a kairói vezetés az elmúlt években többször foglalkozott az állampolgárok adatainak és személyiségi jogainak védelmével. Már a mostani miniszteri bejelentés előtt is megjelent a kormányzati kommunikációban, hogy Egyiptom kormánya gondoskodni akar az ott élők adatainak biztonságáról, és ezért erőfeszítéseket is tesznek.

Ezért most többen annak lehetőségét vetik fel, hogy az EgyptFace nem más, mint egy kormányzati hátterű közösségi portál - amely azonban ugyanúgy adatokat gyűjt és tárol felhasználóiról, mint a botrányba keveredett Facebook, és nem egyértelmű, milyen módon használja.

Ha ugyanis az oldal mögött valóban a kormányzat áll, akkor az egyiptomi vezetés saját polgárairól gyűjt adatokat.  

Egyiptom saját közösségi hálózatot indítottForrás: AFP/Khaled Desouki

Az egyiptomi kormány korábban többször hangsúlyozta, figyelemmel kíséri azt, hogy az emberek körében hódít a közösségi felületek használata. Kormányzati tisztviselők és miniszterek is hangsúlyozták, hogy Egyiptom átfogó stratégia mentén képzeli el az információtechnológiai újítások használatát és saját innovációk kidolgozását.

Egyesek aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Egyiptom esetleg Kína példáját követheti. Itt az állam erősen korlátozza a külföldi meghatározó oldalak és szolgáltatások - Google, Twitter, YouTube - használatát, és inkább a kínai fejlesztésű, hasonló célokat szolgáló portálokra tereli a rengeteg internetezőt. Ezeket a felületeket a hatalomnak jóval könnyebb ellenőrzése alatt tartani, mint a külföldi oldalakat.

Egyiptom az elmúlt két évben 3,6 milliárd dollár értékben exportált információ-technológiát. A következő két évben - egy bejelentés szerint - 10-15 milliárd dollár, azaz közel 2,5-4 ezer milliárd forint közé szeretnék feltornászni ennek értékét.

A cikk írását megelőző időszakban az oldal néha napokig nem volt elérhető.