Újra beszakadt a Facebook, magával rántja az amerikai tőzsdét

2018.03.28. 13:45

A Facebook esése – rövid szünet után – kedden tovább folytatódott, és végül rég nem látott mélységben állt meg. A közösségi oldal értéke sokat csökkent, sőt magával rántott más vállalatokat is, ami az amerikai indexet is megviselte. Ezek ellenére szakértők szerint most érdemes Facebook-részvényeket venni, akár 45 százalékos is lehet a hozam.

Néhány napra úgy tűnt, hogy a Facebook részvények zuhanása megtorpan, azonban a közösségi oldal papírjai keddről szerdára annyit estek, hogy több milliárd dollárnak megfelelő összeg vált köddé órák alatt.

Míg március 16-án 185,09 dolláron jegyezték a részvényeket, addig a március 27-i záró árfolyam már csak 152,22 dollár volt.

A részvényenkénti 32,87 dolláros csökkenés azt jelenti, hogy a cég tőzsdei értéke 17,75 százalékot esett alig több mint tíz nap alatt.

A cég kapitalizációja 442,2 milliárd dollár volt a keddi zárást követően.

látványos az esés a napokbanForrás: Google

A vállalat a botrány kitörés óta 95 milliárd dollárt bukott,

ez a Nemzetközi Valutaalap 2017-es adatai alapján Szlovákia teljes GDP-jének felel meg.

A Facebook szinte mindenkit magával ránt

Az esés mögött több tényező is áll. Egyfelől Mark Zuckerberg bejelentette, hogy nem megy el a brit parlament meghallgatására. Később ezt azzal korrigálta, hogy cserébe az amerikai Kongresszusban a képviselői meghallgatáson ott lesz, és válaszolni fog a botránnyal kapcsolatos adatvédelmi aggályokra.

A másik negatív tényező, hogy élelmesebb felhasználók máris keresetet nyújtottak be a Facebook ellen – írja a CNBC.

A keresetet azért nyújtotta be három felhasználói a kaliforniai bíróságra, mert szerintük a Facebook listázta a Messenger alkalmazáson keresztül futó hívás- és üzenetlistákat. Az ítélet azért lehet fontos, mert precedenst teremthet.

Adatvédelmi aggályok miatt van bajban az oldalForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Erre vasárnap a Facebook azt reagálta, hogy az adatgyűjtés a Messenger applikáción keresztül csak androidos készülékek esetében fordult elő. A gyűjtés a tartalmat nem figyelte, csupán biztonsági okai voltak. A Facebook azt is mondta ezzel kapcsolatban,

hogy ezeket az adatokat nem értékesítették harmadik félnek.

Mivel az android operációs rendszer az Alphabet tulajdonában van, így a Google anyavállalatának részvényei is meredeken estek.

A cég részvényei 1150 dollár körül mözögtak március 15. előtt, tegnap viszont kevés hiányzott 1000 dollár alá is benézzenek a papírok.

Végül az Alphabet részvényei 1006,94 dolláron zártak 4,47 százalékot esve.

Zuhan a Google anyavállalata isForrás: Google

A Bloomberg szerint a két óriás zuhanása az egész techszektort megrázta, sőt

  • a S&P 500 1,7 csökkent,
  • a Nasdaq 100 index 3,3 százalékkal esett,
  • a Dow Jones ipari index 1,43 százalékot csúszott vissza.

Európát is megviseli az esés

Több elemző is úgy gondolta, hogy hatás átgyűrűzik a többi piacra, azonban a pesszimista nyitást követően vegyesen mozogtak a főbb tőzsdék. A japán Nikkei ugyan +0,2 százalékkal zárt, viszont a vezető európai indexek mind csökkentek.

Pirosban egész Európa (12:40)Forrás: MarketWatch

Meglepő ajánlás

Azonban hiába a vérengzés, a Facebookot tíz szakértőből kilenc elemző még mindig befektetésre ajánlja – írja a Quartz.

Ez annyira jó arány, hogy gyakorlatilag csak az Amazon teljesít jobban.

A javaslat hátterében az áll, hogy bár a botrány nyilvánvaló károkat okoz most a közösségi oldalnak, de 2 milliárd felhasználó nem fog elpártolni az oldal mellől, így hosszú távon megéri a Facebookba fektetni.

Elemzők szerint a részvény célárfolyama 220 dollár, ami 14 százalékkal magasabb, mint a valaha mért legmagasabb Facebook-árfolyam.

Ha valaki most vásárolna Facebook papírokat, akkor a célárfolyam alapján 45 százalékos megtérüléssel számolhatna.