Több évszázados vízrendszer újjáépítésével javítanak az élelmiszertermelésen és életminőségen Afganisztánban.

A Hari Rud folyó vize („Rud" perzsául folyót jelent) évszázadok óta nélkülözhetetlen a mezőgazdasági földek öntözéséhez - írja közleményében a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A folyó több mint 1000 kilométeren szeli át Afganisztánt, keresztülhasítva a közép- és nyugat-afganisztáni vörös sziklarengeteget, majd Türkmenisztán irányába hagyja el azt.

A Hari Rud folyó az ország egyik legfontosabb folyója a vízellátás szempontjábólForrás: AFP/robertharding/Jane Sweeney

Szegény állam az agráriumra támaszkodik

Az afganisztáni gazdaság több mint egyharmadát a mezőgazdaság teljesítménye teszi ki, amely az ország lakosságának háromnegyedét foglalkoztatja.

Az ország élelmiszertermelésének mintegy 85 százaléka származik öntözéses gazdálkodásból.

Sáfrányvirágokat gyűjtő afgán nőForrás: AFP/Hoshang Hashimi

Az erdőirtás, a túllegeltetés és az ellenőrizetlen vízkitermelés miatt a folyók és vízgyűjtő területek kimerültek, a természeti környezet fokozatosan leromlott az országban. A helyzetet súlyosbítják a több évtizede tartó fegyveres zavargások, ami lehetetlenné tette az ország vízrendszereinek megfelelő karbantartását és javítását.

Újjáéleszteni az egyik ősi csatornát

A FAO, az afgán kormány és partnereik összesen 10 000 hektáron, 17 öntözési csatornát állítanak helyre Afganisztán északnyugati Pashtun Zarqhun körzetében.

Egy férfi egy háztetőről nézi idomított galambjait a nyugat-afganisztáni HeratbanForrás: AFP/Aref Karimi

A Shaflan-csatorna a Hari Rud egyik legfontosabb és legrégebbi csatornája.

Több mint 26 falu 60 000 lakosának életben maradása függ a víz elérhetőségétől.

A Shaflan-csatorna helyreállításával a gazdálkodók 3600-ról 4200 hektárra növelték a megművelt terület nagyságát, ahol több búzát, árpát és fűszert (mint például a sáfrányt) termelnek. A nők konyhakerteket hoztak létre idényzöldségekkel. Mindkét tényező lényegesen javított az élelmezési biztonságon és a társadalmi kohézión.

Afganisztánban az öntözési rendszer kezelése hagyományosan a „Mirabon" keresztül történik, amit a gazdálkodók és a falu rangidősei alkotnak.

A FAO projekt keretében több mint 500 gazdát képeztek ki, hogy hogyan tarthatják fenn és működtethetik a 17 csatornát, és kerülhetik el a jövőbeni károkat.

Sok múlik azon, tudnak-e öntözni a gazdálkodók, és ha igen, mekkora területenForrás: AFP/Jewel Samad

Korábban munkásokat kellett felvennünk, faanyagot és műanyag zsákokat vásárolnunk, hogy a csatorna sérült részeit kijavítsuk és a folyót a fő csatornába tereljük."  

Ez nagyon sokba került. Évente 7000 amerikai dollárnak megfelelő 500 000 afgánit költöttünk – mondta Habidulah, az egyik gazdálkodó, aki részt vett a programban. (A gazdák évente átlagosan 1440 dollárt keresnek). Az új vízfelvevő szerkezet lehetővé teszi az ellenőrzött és szabályozott vízáramlást a fő csatorna területén, minek által földjeink egész évben öntözhetőek – tette hozzá.

Így a gazdálkodóknak kétszer annyi víz áll rendelkezésre, kevesebb költség árán. A több víz több élelmet jelent, amelyből a felesleg értékesíthető, ami elősegítheti a magasabb életszínvonal elérését.

Afgán farmer Helmand tartománybanForrás: AFP/Bay Ismoyo

A FAO összes öntözéses projektje révén mintegy 800 000 hektár öntözési rendszert rehabilitáltak, ennek köszönhetően több mint 800 000 gazdálkodó család helyzete javult.

A FAO egy másik rehabilitációs projektjét Japán és a Világbank is támogatta: