Mennyit érdemes az esküvői ajándékra költeni?

2018.03.31. 07:10

A Bankrate most közzétett adatai szerint ötből egy ember azért utasítja vissza az esküvői meghívást, mert nem engedheti meg magának a drága ajándékot, és ez nem is csoda, mivel a vendégeknek is sokfélére kell költeniük. Az USA-ban átlagosan 728 dollárt (186 ezer forint) költ el egy esküvői vendég, ha közeli barátról vagy rokonról van szó, akkor 628 dollárt (159 ezer forint), ha távolabbiról, akkor 372 dollárt (95 ezer forint).

A vendégeknél a legnagyobb költséget maga az esküvői ajándék jelenti, ami ötven és száz dollár között mozog, de a szakértő szerint a kiadások számos egyéb tényezőtől függnek.

A régi etikett szabály szerint becsüljük meg, hogy az ifjú pár mennyit költhetett a mi meghívásunkra – például az étkezésünkre –, de az új szabály inkább a kapcsolatra helyezi a hangsúlyt, hogy mennyire jól ismerjük a párt" – nyilatkozta a MoneyIsh-nek Constance Hoffman, a Social and Business Graces etikett tanácsokat nyújtó cég tulajdonosa.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

A fiatalabbak általában olcsóbb ajándékokat választanak, valószínűleg azért, mert kevesebb pénzt is keresnek. A Bankrate felmérése megmutatta, hogy a 18-37 éves korosztály átlagosan 57 dollárt (15 ezer forint) költ esküvői ajándékokra, és 48 dollárt (12 ezer forint) amennyiben közeli baráti vagy családi kapcsolatot ápolnak a párral.

A szakértő szerint nemcsak mások kiadásait vehetjük figyelembe az ajándék választásakor, hanem az esküvő helyszínéül szolgáló hely nívóssága is támpontot adhat.

„Az ajándékok esetében 20 dollárt (5 ezer forint) költsünk minimum egy munkatárs ajándékára, 50 dollárt (12 ezer forint) egy barátéra, és 100 dollárt (25 ezer forint) egy családtag ajándékára" – fejtette ki Pamela Eyring, etikett szakértő. Majd hozzátette, hogy persze a legfontosabb, hogy mekkora kiadást engedhetünk meg magunknak.

IllusztrációForrás: AFP/Mint Images

Amennyiben a pár készít ilyet, érdemes figyelembe venni az esküvői ajándéklistát is, de adományt vagy saját készítésű festményt is adhatunk, legfőképpen, ha az az ifjú párhoz valamilyen módon kapcsolódik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK