Portugáliát a parafadugó húzza ki a bajból

2018.04.03. 06:28

Négy hónappal a szörnyű portugál tűzvész után Antonio Costa miniszterelnök maga ültetett el egy paratölgyet, reményt adva ezzel a lakosságnak. A paratölgy ugyanis sokkal ellenállóbb a tűzvészekkel szemben, mint az eukaliptusz vagy a fenyőfélék, ráadásul a parafa iránt jócskán megnőtt a kereslet az utóbbi években.

A hagyományosan palackozott bor iránti megnövekedett keresletnek köszönhetően a portugál földtulajdonosok figyelme a paratölgy termesztése felé fordult.

A Corticeira Amorim a világ legnagyobb parafa exportőre, bevételük kétharmadát a palackokhoz árult parafadugó-alapanyag teszi ki. Antonio Amorim vezérigazgató szerint a cég idén rekordbevételre számít az egyre növekvő borkereskedelem miatt.

Portugál paratölgy ültetvényForrás: Puskás Zoltán

A Portugália északi részén található cég ráadásul olyan földtulajdonosokkal szeretne megállapodást kötni a jövőben, akik még nincs paratölgy ültetvénye. Ma mindenki olyan borokat szeretne, ami parafadugóval van lezárva, mert ez minőséget és hagyománytiszteletet kölcsönöz az üvegnek. Biztosítanunk kell, hogy a parafa kínálata megfeleljen a növekvő iparág igényeinek – nyilatkozta Amorim a Bloombergnek.

2010 előtt még komoly kihívást jelentett a műanyag dugók terjedése, de azóta a parafadugó ismét  keresettebb lett a borászok körében. Franciaországból Kínába exportált borok nagy részéhez parafadugót használnak, ami 2017-ben 9,4 százalékos növekedést hozott a Corticeira Amorimnál. Számokra lefordítva a cég tavaly 700 millió euró értékű parafát értékesített.

IllusztrációForrás: szinesotletek.reblog.hu

A világ parafa alapanyagának 60 százalékát Portugália termeli, ráadásul

a Portugál Parafa Egyesület adatai szerint az évente palackozott 18 milliárd üveg bor kétharmadát parafadugóval árulják. Továbbá 986 millió eurónyi bevételt jelent az országnak évente a parafa alapú termékek eladása.

A portugál kormány a pusztító tűzvész után reformtervet készített, és ez alapján legalább 50 ezer hektárral szeretnék megnövelni a most 700 ezer hektáros termőterületet, és támogatást kínálnak azoknak a gazdáknak, akik hajlandóak paratölgyet ültetni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK