Valami nagyon furcsa történt a New York-i gazdagokkal

new york manhattan
New York
Vágólapra másolva!
Közel egy évtizede nem látott mértékben csökkentek a New York-i ingatlanpiac eladásai. Ráadásul a legnagyobb pofont a legdrágább luxusingatlanok szenvedték el. Az eladók ugyanis folyamatosan csökkentik az áraikat, de az adóváltozások sem segítettek a piacnak.
Vágólapra másolva!

A manhattani ingatlanok eladásai 25 százalékkal zsugorodtak éves alapon az idei első három hónapban, ami közel tíz éve a legnagyobb esésnek számít. A háttérben fontos szerepet játszottak az új szövetségi adótörvények, a részvénypiaci kilengések, valamint a luxuslakások bőséges kínálata is – írja a CNBC.

Az első negyedévben ráadásul

több mint hat éve nem látott szintre csökkentek a város ingatlaneladásai.

Összesen 2180 eladást ütöttek nyélbe az idei első három hónapban, míg egy évvel korábban ez a szám még 2892 volt. Az árak szintén komoly nyomás alá kerültek. Az eladási árak átlaga éves alapon 8 százalékkal csökkent – derül ki a Douglas Elliman és a Miller Samuelson kutatásából.

Bizonytalan gazdagok

Az egyik legfontosabb mögöttes tényező az adószabályok változása – hangsúlyozta Jonathan Miller, a Miller Samuelson elnöke. Az új szabályozás célja, hogy meggátolja a magas adórátákkal működő államokban élő lakosokat abban, hogy leírhassák az állami és helyi adókat. Ezzel együtt a részvénypiaci kilengések szintén a gazdagok esetleges vásárlásait helyezte a pálya szélére, mivel sokan inkább kivártak az ingatlanvétellel.

Bajba kerülhetnek a manhattani luxuslakások Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

Ezt a bizonytalansági tényezőt emelte ki Miller is. Nem véletlen tehát, hogy a legnagyobb csapást éppen a legdrágább ingatlanok szenvedték el.

A luxuslakások árai Manhattanben 15 százalékkal estek, míg az eladások 24 százalékkal zsugorodtak 2018 első negyedévében.

Miller kiemelte, hogy a legdrágább lakások területén a központi problémát a meghirdetett árak jelentik. Számos eladónak ugyanis még tovább kell majd csökkentenie a kért árakat, ahogy az adóváltozások mellett egyébként is általános gyengülés érzékelhető 2014 óta.

Mindeközben az ország másik felében éppen az egyre dráguló ingatlanárak jelentik az egyik legfontosabb társadalmi problémát.

Nincs ok a pánikra

A következő évek tehát a megfelelő árazások megtalálásával telhetnek majd – jelezte Miller. Egyre bővülhet majd a kínálat, ahogy fokozatosan nőnek majd ki a földből a luxuslakásokat kínáló épületek.

Vagyis a kínálat növekedésével az árak még tovább eshetnek, mielőtt újra eljöhet az emelkedés.

A luxusingatlanok áraiért aggódóknak még nem kell pánikba esniük, mert Millet úgy látja, bár várhatók további árcsökkenések, de ezek lendülete valószínűleg enyhülni a fog az idei első negyedévhez képest.