A minősített, bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények vádjával bíróság előtt álló Tarsoly Csabát és brókervádlott társait mentegeti, és az állami intézményrendszert támadja Simicska Lajos napilapja. A hamis állítások miatt a Magyar Nemzeti Bank feljelentést tesz.

A minősített, bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények vádjával bíróság előtt álló Tarsoly Csabát és brókervádlott társait mentegeti, és az állami intézményrendszert támadja Simicska Lajos napilapja. A hamis állítások miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentést tesz - áll az MNB közleményében.

Valótlan, sajtóban megjelent állítások miatt tesz feljelentést az MNBForrás: MTI/Balaton József

Még kampány idején sem megengedhető állítások

A választási kampány részének tekinti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Simicska Lajos – sajtóetikát teljes mértékben figyelmen kívül hagyó - lapjának abszurd írásait, melyek a százmilliárdos nagyságrendű kárt okozó „Quaestor-ügy" miatt, bűnszervezetben elkövetett csalás és sikkasztás vádlottjaként bíróság előtt álló elkövetőket vétlen áldozatként, sőt a károsultak megmentőiként, jótevőiként igyekszik bemutatni, a csalássorozatot megállító, a csalókat feljelentő állami intézményrendszert pedig károkozóként próbálja beállítani.

Meghökkentő és példa nélküli, hogy egy napilap a vádlottak védekezési stratégiájának részesévé silányul, és tényekként igyekszik tálalni a vádlottak képtelen állításait - adja közre állásfoglalását az MNB.

A lap a kampány során nem első esetben igyekszik valótlan állításokkal, olvasóinak félretájékoztatásával megingatni az állami intézményekkel, különösen a Magyar Nemzeti Bankkal szembeni bizalmat.

A hamis állítások miatt az MNB feljelentést tesz.

A jegybank ismételten felhívja a lap munkatársainak figyelmét, hogy még a politikai kampány időszakában is tartózkodjanak a magyar pénzügyi közvetítő rendszerbe és a pénzügyi felügyeletbe vetett közbizalom és ezzel a pénzügyi stabilitás – megalapozatlan, nyilvánvalóan téves információkkal való – veszélyeztetésétől.

Mindenki számára hozzáférhetők az ügy részletei

A Magyar Nemzeti Bank honlapján rendszerezetten hozzáférhetők a több mint másfél évtizedig zajló, majd az MNB által három évvel ezelőtt felgöngyölített, megállított brókercsalások kapcsán kiadott közlemények, tájékoztatók, így a károsultak, vagy az ügy iránt érdeklődők hiteles információhoz juthatnak az eset kapcsán.

A károsultak tájékozódását segítette az MNB azzal is, hogy a különböző károsulti szerveződések által megküldött kérdésekre részletes választ adott még 2015. novemberben, és azt honlapján is közzétette. Újabb kérdések azóta nem érkeztek, és kérdéseivel a hamis információkkal félretájékoztató lap sem kereste meg az MNB-t.

Mint ismeretes, a Quaestor-ügy károsultjai számára a Befektetővédelmi Alap (BEVA) és az Országgyűlés által kifejezetten ezen károk enyhítésére létrehozott Kártalanítási Alap összesen már több, mint 126 milliárd forintot fizetett ki.

A BEVA hatmillió forintig fizetett kártalanítást mintegy 31.500 személy számára, ezen felül a Kártalanítási alap 30 millió forintig külön kártalanítást fizetett kb. 21.000 embernek. A külön kártalanítás összegéből a törvény alapján le kellett vonni a Quaestor által az adott személy számára korábban kifizetett hozamokat, emiatt a kártalanítás folyamatát néhányan támadták.