180 új munkahelyet teremt a Biharkeresztesen átadott térkőgyár

Viastein Kft. biharkeresztesi üzemének megnyitója, Viastein, Biharkeresztes, Szijjártó Péter, Dr. Vitányi István
Vágólapra másolva!
Magyarországon és Európában is egyedülálló térkőgyárat adtak át csütörtökön Biharkeresztesen a Viastein Kft. ünnepségén, amelyen a cég térkőgyárának felavatása mellett elhelyezték az új térkőnemesítő üzemcsarnok alapkövét.
Vágólapra másolva!
Ünnepélyes átadó keretében adták át a biharkeresztesi térkőgyárat Forrás: Polyák Attila - Origo

A Viastein Kft. 2010-ben alakult, a 100%-ban magyar tulajdonú Bayer Construct cégcsoport tagjaként, mely cégek együttműködésének keretében

jelentős fejlesztéseket hajtanak végre a biharkeresztesi ipari park területén.

A Viastein Kft. komplex fejlesztései elősegítik a régió fejlődését, előmozdítják a térség felzárkózását és pozitív hatást gyakorolnak a foglalkoztatásra.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen kiemelte,

Magyarország Európa legversenyképesebb beruházási övezete.

A Viastein Kft. 8,9 milliárd forintból építi meg az új gyárrészleget, amelyben

180 új munkahelyet hoz létre.

A magyar kormány 2,18 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz.

A cég térkőgyárának felavatása mellett elhelyezték az új térkőnemesítő üzemcsarnok alapkövét Forrás: Polyák Attila - Origo

Vitányi István (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében emlékeztetett: a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban a támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre használják.

A bihari térségben másfél milliárd forintot fordítanak az ipari parkok fejlesztésére, többek között a biharkeresztesire, amely 400 millió forintot kap.

Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezetője elmondta, a tavaly nyáron próbaüzemben megkezdett térkőgyártás egyedülálló Európában, mert

a legmodernebb technológiával végzik.

A gyár csarnoképületében térkövek, szegélyek, blokkok, illetve nagyméretű lapok, kétrétegű vagy homogén szerkezetű termelése folyik. Maximális éves kapacitása 900.000 nm.

A fejlesztés második ütemében épülő térkőnemesítő üzem után a harmadikban előre gyártott épületelemeket gyártó részleget helyeznek üzembe 2020-ra.

A teljes beruházás 13,5 milliárd forintba kerül, és 240 munkahelyet teremt.

Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, képviselőjelölt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezető igazgatója és Barabás Ferenc független polgármester átvágja a nemzeti színű szalagot Forrás: Polyák Attila - Origo

Szijjártó Péter hangoztatta: a befektetések szempontjából fontos, hogy Magyarország Európa legbiztonságosabb országa, emellett az Európai Unióban itt a legalacsonyabb - egyszámjegyű - a társasági adó. Hozzátette:

az elmúlt nyolc évben 750 ezer új munkahely jött létre, aki tehát akar, annak van lehetősége dolgozni.

Elmondta, a magyar gazdaság az elmúlt években új dimenzióba került, az ország közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz.

2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, ami országosan 3,8 százalékra, a bihari térségben is 5 százalék alá csökkent.

A gazdaság növekedési üteme 4 százalék, amit a következő években is szeretnének megtartani. Az új munkahelyek, a kiszámítható jövedelem segíti itthon tartani azokat, akik munkát keresve hagynák el az országot – mondta a külügyminiszter.

A nagy multinacionális cégek mellé kezdenek felnőni a magyar tulajdonú vállalatok is, amelyek képesek a nemzetközi piacokon is megállni a helyüket

- tette hozzá.