Ezekkel a szabályokkal foglalkoztathatja gyesen lévő munkavállalóját

10 tévhit, amivel a kisgyermekes édesanyák áltatják magukat
Vágólapra másolva!
Az Adózóna.hu összefoglalta a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) folyósítása alatt folytatott munkaviszony vagy vállalkozás esetén alkalmazandó szabályokat.
Vágólapra másolva!

A gyesre jogosult, vérszerinti szülő a gyermeke féléves korától dolgozhat az ellátás alatt munkaviszonyban - írja dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő az Adózóna.hu-n. A gyes teljes időtartama alatt lehet egyéni vállalkozóként, illetőleg társas vállalkozás tagjaként – személyes közreműködést igénylő – tevékenységet is folytatni.

A gyes alatti munkavégzésre semmilyen korlátozás nincs, tehát akár napi 8 órában, tetszőleges bérért lehet dolgozni.

A munka törvénykönyve azonban külön szabályozza a kisgyermekes munkavállaló munkavégzésének szabályait. Ennek keretében a munkavállaló a gyermeke 3 éves koráig

  • egyenlőtlen munkaidő-beosztásra csak a hozzájárulása alapján alkalmazható,
  • a heti pihenőnapjai egyenlőtlenül nem oszthatók be,
  • nem rendelhető el részére rendkívüli munkaidő, készenlét vagy éjszakai munka,
  • hozzájárulása nélkül nem kötelezhető arra, hogy más helységben végezze a munkáját,
  • a szülő kérheti a részmunkaidőben történő foglalkoztatást, ekkor a munkáltató köteles a munkavállaló munkaidejét az általános teljes napi munkaidő felére csökkenteni.

Gyes alatt dolgozó munkavállaló után a munkáltató szociális hozzájárulási adókedvezményt és szakképzési hozzájárulási kedvezményt vehet igénybe.

A gyes alatt munkát vállaló szülő törvényben rögzített kedvezményeket kap, a munkáltató pedig adókedvezményt vehet igénybe Forrás: Thinkstock

A szociális hozzájárulási kedvezmény a bruttó munkabér erejéig, de legfeljebb bruttó 100 ezer forintig 100 százalék a foglalkoztatás első két évében, a harmadikban pedig 50 százalék. A szakképzési hozzájárulási kedvezmény legfeljebb bruttó 100 ezer forint munkabérre érvényesíthető a foglalkoztatás első két évében. A kedvezményhez az igazolást a munkavállalónak kell beszereznie a kormányhivatal családtámogatási ügyekben eljáró fővárosi kerületi illetve a járási hivatalnál.

Nagyobb kedvezmények a 3 vagy több gyerekeseknek

Amennyiben a munkavállaló 3 vagy több gyermeket nevel, a munkáltató a gyermek 5 éves koráig köteles a munkavállalót az általános teljes napi munkaidő felére részmunkaidőben foglalkoztatni, amennyiben a munkavállaló a családok támogatásáról szóló törvény szerint szülőként legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban (gyed), gyesben vagy gyermeknevelési támogatásban részesül.

Minimum három gyermekre tekintettel családi pótlékban és gyesben részesülő munkavállaló után a szociális hozzájárulási adó kedvezmény a foglalkoztatás első kettő helyett az első három évében 100 százalék, míg a harmadik év helyett a negyedik és ötödik évben 50 százalék.

Szintén jár a szakképzési hozzájárulásból a kedvezmény a gyermekgondozást segítő ellátás folyósítása alatt foglalkoztatott munkavállaló esetén, ha a foglalkoztatott a családok támogatásáról szóló törvény szerint legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult. Ez esetben is legfeljebb bruttó 100 ezer forint munkabérre lehet kedvezményt igénybe venni, azonban itt nem az első két évben, hanem az első három évben lehet a szakképzési hozzájárulási kedvezménnyel élni.

A fenti adókedvezmények mértéke nem függ attól, hogy a szülő teljes-, vagy részmunkaidőben dolgozik.

Az Adózóna.hu cikkében még részletesebben olvashatnak a témáról.