Már idén bevetik a tengeri olajrobotokat

2018.04.07. 07:27

A világon először állítanak munkába egy tengeri olaj- és gázplatformon egy ún. autonóm robotot, azaz önállóan döntő és végrehajtó egységet. A robot várhatóan az év második felében, az Északi-tengeren kezdi meg feladatai ellátását. Ha sikeresen vizsgázik, az újabb jelentős változásokat hozhat a fosszilis hordozókra épülő energiaiparban.

Elsősorban a munkavállalók védelme érdekében fordul az olajipar figyelme is mindinkább a robottechnológiai megoldások felé. A The Guardian beszámolójából kiderül, ugyanezért döntöttek a francia olajóriásnál, a Totalnál arról, hogy nem sajnálják a pénzt az egyelőre kísérleti vállalakozás megvalósítására.

Veszélyes a tengeri olaj- és földgázplatformokon végzett munka, aminél robotokkal óvnák az emberi életetForrás: AFP/Saul Loeb

Német-osztrák robot egy francia cég angliai vizeken álló tornyán

A pilot-projekt főszereplőjének tekinthető robotot az osztrák Taurob nevű cég építette, és egy német egyetemen, a TU Darmstadt-on készítették hozzá a szoftvert. De nem csak az irányítást oldották meg az intézmény munkatársai.

A robotot különleges érzékelőkkel szerelték fel.

Szenzorai annyira fejlettek, hogy képes érzékelni a gázszivárgást is, és el tudja végezni az adott munkaterület vizuális felderítését is.

S éppen ez lenne a cél: a robotok alkalmazásával óvnák az emberi munkavállalók biztonságát és életét.

Az olaj- és gázipar berendezésein végzett munkák ugyanis nemcsak fizikailag a legmegterhelőbbek,

hanem a legveszélyesebbek közé is tartoznak.

Különösen igaz ez a tengeri létesítményekre. Az egyre fejlettebb robotok alkalmazásával elkerülhető, hogy embereket kelljen beküldeni olyan munkaterületekre, ahol megsérülhetnek vagy életüket veszthetik.

A másik vonatkozásról az Origo is írt: az olajtornyokon és gázmezőkön dolgozó munkavállalók korfája egyre idősödik, a fiatalabb munkavállalóknak pedig mind kevésbé vonzó ilyen létesítményeken dolgozni. Az olajipari létesítmények jelentős részét ettől még üzemeltetni kell, a bezárásra ítélteket pedig le kell bontatni. A csökkenő munkaerő-állomány mellett a fejlett robotok lehetnek ezeknek a feladatoknak első számú megoldói.

Még nem olcsóbbak

A most bejelentett robottechnológiai alkalmazás a francia Totalnak 4 millió fontjába, azaz mintegy 1,4 milliárd forintjába kerül.

Ennek kapcsán egyes szakértők megjegyzik: látható, hogy a robotok alkalmazásának nem az a célja, hogy az emberi munkavállalók fizetésén spóroljanak. Az biztosra vehető – fogalmaz egyikük –, hogy a robotok nem fogják leváltani az embereket röpke fél év múlva ezeken a létesítményeken, már csak azért sem, mert – biztonsági szempontok ide vagy oda – embereket alkalmazni a feladatokra még jó ideig lényegesen olcsóbb lesz, mint autonóm egységeket.

Az év második felére tervezett pilot-projekt egy hosszú távú folyamat nyitánya lehet.

Az autonóm egységek alkalmazása még jó ideig nem fogja kiváltani az emberi munkaerőt a gáz- és olajlétesítményekenForrás: AFP/Andy Buchanan

Ugyanakkor egy OECD-jelentés rámutat: az olaj- és gázkitermelés a 22. helyen áll annak a 40 iparágnak illetve szektornak a rangsorában, melyet a robotizálás és az automatizálási folyamatok a leginkább érintenek a közeljövőben. Az várható, hogy a fosszilis hordozók kitermelésének automatizálása mellettjóval kevesebb munkavállalóra lesz szükség, mint azt korábban gondolták.

Az Északi-tenger a Föld egyik legjelentősebb olaj- és földgázlelőhelye. Az olajár 2014 és 2016 között zajló mélyrepülése 4 százalékkal vetette vissza a briteknél az e szektorban munkát vállalók számát. A tendencia néhány leszálló ágban van: mint az iparági jelentések rámutatnak, 2013-ban még 440 ezren dolgoztak offshore platformokon, 2017-ben már csak alig több mint 300 ezren.