Szárnyal a kkv-k beruházási hajlandósága

Mészáros Gábor története – Így épített fel a semmiből egy sikeres vállalkozást chocoMe csokoládégyár
Vágólapra másolva!
Sokéves csúcson van a kkv-k beruházási hajlandósága, jelenleg ugyanis háromból két cégvezető tervez valamilyen fejlesztést a követő egy év során – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból. A célokat tekintve a hatékonyságnövelés került az élre, megelőzve a sokáig első helyen levő informatikai beruházásokat. Az árbevételt tekintve a középvállalkozásoknál, az ágazatokat nézve a mezőgazdasági cégeknél várható leginkább beruházási boom.
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedhet a nemzetgazdasági beruházások volumene, hiszen egy éve folyamatosan javul a hazai vállalkozások beruházási kedve. „Jelenleg a kkv-k kétharmada, 67 százalékuk gondolja úgy, hogy valamilyen fejlesztésbe kezd az előttünk álló egy évben.

Utoljára 2010-ben volt hasonlóan magas szinten a cégek beruházási kedve" – kommentálta a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményét Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Úgy tűnik, a cégek a hatékonyság növelését tartják most legfontosabbnak, mivel a gépek, berendezések fejlesztése (35 százalék) már harmadik negyedéve őrzi elsőbbségét az informatikai beruházásokkal (33 százalék) szemben. A gépjárműpark korszerűsítése kissé lemaradva, de stabilan őrzi harmadik helyét (27 százalék), míg az előző negyedévben kiugró ingatlanberuházási hév tiszavirág életűnek bizonyult, és visszakorrigált egy alacsonyabb szintre.

A fejlesztési hajlandóság – az előző negyedévben még rendkívüli beruházási lázban égő középvállalkozásokat kivéve – minden árbevétel kategóriában és ágazatban nőtt.

A középvállalkozások beruházási kedve 10 százalékponttal, 81 százalékra mérséklődött az előző negyedévhez képest, ennek ellenére még mindig közülük készülnek legtöbben fejleszteni, míg a kis- és mikrovállalkozásoknál ez az arány 69, illetve 63 százalék.

A szektorokat tekintve jelenleg a mezőgazdasági cégeknél várható beruházási boom, hiszen 57 százalékról 77 százalék-ra ugrott fejlesztési szándékuk.

Tőlük épp hogy lemaradva az ipar található (75 százalék), miközben a szolgáltató és a kereskedelmi szektor az átlagnál alacsonyabb arányban tervez beruházni (65 és 62 százalék).

A mezőgazdaságban kiugró a beruházást tervező kkv-k aránya

A K&H és a GfK által 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások.