Akkora részvénypiaci szakadást szenvedett el a thaiföldi Energy Absolute energiacég papírja a múlt hónapban, hogy vezetője vagyonának majdnem a fele ráment. Ráadásul ez volt a legnagyobb bukás az 1 milliárd dollár fölötti piaci értékkel bíró energiacégek körében.

Hatalmasat bukott a múlt hónapban Somphote Ahunai, a bangkoki székhelyű Energy Absolute energiavállalat vezérigazgatója, akinek családja a cég nagyjából 40 százalékát tulajdonolja. A szakadás hátterében az állt, hogy

a bioüzemanyagban és napenergiában utazó cég részvénye egy hónap alatt 46 százalékot esett – írja a Bloomberg. Ezzel a vállalat az iparág legrosszabbul teljesítő szereplője volt a múlt hónapban. Ennek eredményeképpen az energiamilliárdos vagyona az 1,6 milliárd dolláros mélypontra zsugorodott – derül ki a Bloomberg milliárdosokat követő listájáról.

Noha Somphote maga nem kommentálta a híreket a hét elején, a cég alelnöke közölte, egyes befektetők attól ijedhettek meg, hogy fennáll a lehetősége annak, Thaiföld kormánya a jövőben nem fogja növelni a megújuló energia beszerzését a jelenlegi szintekről.

Az Energy Absolute jelentős ellenszelet kaphat, ha a kormány elkezdi visszafogni a megújuló energiára fordított összegeket – mondta Jitra Amornthum, a Finansia Syrus Securities vezető kutatója.

Az Energy Absolute részvényárfolyamának alakulásaForrás: investing.com

A thaiföldi kormány ugyanis nem tervezi növelni a megújuló energiákból származó áram beszerzését 2023-ig, mivel van elég tartalék energiája – írta még március végén a Bangkok Post, Siri Jirapongphan energiaminiszter szavaira hivatkozva.

Vagyis a befektetők elkezdtek lendületesen kihátrálni az Energy Absolute papírjaiból, aminek következtében a részvény szakadása a január 11-én produkált egynapos rali eredményét is elsöpörte.

Akkor a papír 19,3 százalékot izmosodott egyetlen nap alatt, miután a Thanachart Securities több mint duplájára emelte a vállalatra kitűzött célárfolyamot. A brókercég akkor egy jelentésben közölte, az Energy Absolute Délkelet-Ázsiában iparágvezető az energiatárolásban és a megújuló energiában.

Az Energy Absolute részvénye csütörtökön némi emelkedést produkált, miután szerdán több mint 3,5 százalékot gyengült, de kedden egészen 13 százalékot szakadt. A szerdai záróár 32,75 bát volt, miközben február 12-én még 69 báton forgott a papír, miután január 22-én elérte a 69,5-es rekordot.