Hogyan kell elszámolni a hibrid személygépkocsi költségeit

könyvelő , könyvelés
Vágólapra másolva!
Egy egyéni vállalkozó hibrid autót vásárolna. Mivel cégautóadót nem kell utána fizetni, mivel nem adná bérbe, elszámolható-e az értékcsökkenés, ami a bevétel 1 százaléka, maximum a vételár 10 százaléka, továbbá az üzemanyagszámlák és a javítás, karbantartás, illetve más felmerülő költségek?
Vágólapra másolva!

A gépjárműadóról szóló törvény (Gjt.) 17/A § (1) bekezdése szerint a környezetkímélő gépkocsi nem tárgya a cégautóadónak, ezért az üzleti használatára tekintettel történő költségelszámolás esetén sem kell az egyéni vállalkozónak cégautóadót fizetnie - írja Surányi Imréné okleveles közgazda az Adózóna.hu-n.

Az üzemanyag-felhasználás költsége vagy a 60/1992. (IV. 1.) kormányrendelet szerinti üzemanyag-fogyasztási norma és a NAV által közzétett üzemanyagár alapján, vagy igazolt üzemanyag-vásárlási számla alapján vehető figyelembe, kivéve, ha a magánszemély az áfatörvény szabályai szerint az üzemanyag általános forgalmi adóját levonásba helyezi.

Üzemeltetés címén a fenntartás, javítás és felújítás költségei számla alapján az útnyilvántartás szerinti üzleti utak arányában vehetők figyelembe.

A hibrid autó után nem kell cégautóadót fizetni Forrás: 123RF

Saját tulajdonú személygépkocsi esetében az üzemeltetési költségek számlák alapján történő elszámolása helyett választható a 15 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség. Ebben az esetben azonban az üzemanyagköltségen kívül minden üzemeltetési kiadást elszámoltnak kell tekinteni, tehát a személygépkocsi-normaköltség alkalmazása mellett nincs lehetőség további számlával igazolt költség elszámolására.

A többi kiadás (pl. útdíj, garázsbérleti díj, hídpénz, parkolási díj stb.) a 15 forinton felül az üzleti utak arányában, az úthasználat díja az úthasználatra jogosultság időszakában a díjköteles útszakaszon történt üzleti célú futásteljesítmény arányában számolható el.

Értékcsökkenés csak a személygépkocsi üzembe helyezésének évében az éves bevételnek 1 százalékáig, de legfeljebb a személygépkocsi beszerzési árának a 10 százalékáig számolható el átalányban,

mely esetben a fenntartási, javítási, karbantartási költség címén csak a tételes (számlák alapján történő) elszámolást alkalmazható.

Ha az egyéni vállalkozó nem vezet útnyilvántartást, akkor egy saját tulajdonú személygépkocsi-használata címén havi 500 kilométer utat számolhat el átalányban.

További részletek az Adózóna.hu cikkéből tudhatók meg.