Megnyílnak a szuperüzlet kapui a befektetők előtt

Szaúd-Arábia, Riyadh
Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád éjszakai megvilágításban.
Vágólapra másolva!
Noha sokáig arról volt szó, hogy Szaúd-Arábia a nemzetközi porondon viszi tőzsdére állami olajóriását, a Saudi Aramcót, idővel a vezetés bejelentette, először inkább a hazai börzét választják. Ez azonban nem tántorítja el a lehetőségtől a nemzetközi befektetőket.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi állás szerint a Saudi Aramco olajvállalat először a szaúdi tőzsdén, a Tadawulon kerül piacra. Bár a tervek szerint csupán az Aramco egy töredékét viszik tőzsdére, ez így is óriási üzletnek ígérkezik, mivel a világ egyik legértékesebb vállalatáról van szó.

Mindazonáltal a nemzetközi befektetők így is lecsaphatnak a lehetőségre, mivel márciusban a nemzetközi indexek egyik vezető benchmarkjának számító FTSE „másodlagos feltörekvő piacnak" minősítette a Tadawult – írja a CNBC.

Megnyíló kapuk

Ez pedig azt jelenti, hogy a szaúdi piac

hivatalosan is elérhetővé vált a nemzetközi befektetői közösség számára,

amivel a szaúdi célokat is segítik, mivel a királyság már egy ideje igyekszik ledobni magáról a súlyos olajfüggőséget.

Nagy lépések előtt áll Szaúd-Arábia Forrás: AFP/Photononstop/Giuseppe Masci

A FTSE döntése alapján a szaúdi tőzsde technikailag megfelel azoknak a nemzetközi standardoknak, melyek kiemelt fontossággal bírnak a feltörekvő piaci befektetők számára – mondta Asha Mehta, az Acadian Asset Management portfólió menedzsere. Ez pedig hatalmas lépés, tekintve hogy a szaúdi piac néhány évvel ezelőtt még teljesen el volt zárva a nemzetközi befektetők elől.

Ráadásul Szaúd-Arábia növekvő piaci vonzerejét nem csupán a vásárlási korlátozások enyhítése adja. A makroadatok szintén kedvezőek, különösek olyan területeken, mint a növekedés, a likviditás, valamint a profitkilátások – tette hozzá Rachel Ziemba, a Centre for New American Security feltörekvő piaci elemzője.

A jövő befektetése?

A következő nagy lépés Szaúd-Arábia számára az MSCI döntése lehet, amely a következő hónapokban várható.

Itt az a kérdés, hogy a szintén szorosan figyelt feltörekvő piaci benchmarkok közé felkerülhet-e a szaúdi tőzsde.

A Tadawul egyébként 466 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bír, és a 25. helyen szerepel a világ legnagyobb tőzsdéit tömörítő nemzetközi szervezet (World Federation of Echanges) 68-as listáján.

Miközben a szaúdi vezetés nemrég úgy nyilatkozott, az Aramco tőzsdére vitelének (IPO) pontos ideje a piaci körülményektől függ,

továbbra is napirenden van a cég részvényeinek későbbi bevezetése a nemzetközi porondra.

Mindazonáltal egyes elemzők úgy látják, ezzel kapcsolatban még számos bizonytalanság van. A legfontosabb éppen az, hogy a szaúdi vezetés mennyiben tud majd megfelelni a nyugati elvárásoknak, például a vállalatvezetés vagy az adatszolgáltatások tekintetében.