Pörögnek az illegális gyógyszerügyletek az Instagramon

Gyógyszer, pirula illusztráció
Vágólapra másolva!
Már egy gyors keresés is rengeteg olyan képtalálatot ad az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, amely gyógyszereket ábrázol, ráadásul vényköteles készítményeket. A képek alatt pedig a feltöltő által megadott adatok találhatók: email cím, telefonszám vagy felhasználónév az olyan, különböző titkosítást használó üzenetküldős alkalmazásokhoz, mint a Kik vagy a Wickr. Úgy tűnik, az Instagram oldalán virágzik az illegális gyógyszer-kereskedelem és ennek egykönnyen nem lehet véget vetni.
Vágólapra másolva!

Néhány napja az Instagram – amely a Facebook leányvállalata – megtette az első lépéseket a gyógyszerekről készült képek és videók kiszűrésére.

A korábban 30 ezer poszttal rendelkező #Oxycontin hashtag alatt jelenleg egyetlen tartalom sincs.

Az olyan gyógyszerekhez kötődő hashtageknél, mint a #Fentanyl, #ketamine, és az #opiates is hasonló a helyzet. Több képnél írja ki, hogy nem megjeleníthető, másokat pedig már el is távolítottak az oldalról a közösség védelmének érdekében.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Instagram egyik szóvivője azt nyilatkozta egy népszerű amerikai hírportálnak, hogy a vállalat így kívánja hangsúlyozni: a receptre kapható gyógyszerek reklámozása, vétele és eladása tilos az oldalon és a zéró tolerancia elvét alkalmazzák innentől az ilyen esetekkel szemben.

A kritikusok most azon tűnődnek, hogy mégis mi tartott ennyi ideig az Instagramnak, hiszen a Facebook vezér Mark Zuckerberg már öt hónapja is arról beszélt, hogy megrémíti az opiátok növekvő népszerűsége.

A vényköteles gyógyszerek fogyasztása miatti túladagolások száma megduplázódott az elmúlt hat évben az USA-ban és ennek első számú felelősei az ópiátok.

Az Instagram azután lépett, hogy Eileen Carey vállalkozó felhívta a figyelmüket a problémára. Carey éveken át jelentette az Instagram számára a hasonló tartalmakat, azonban változás csak akkor történt, amikor a Twitterre is kiposztolta az eredményeket.

A probléma azonban nem újkeletű. Már 2014-ben felröppentek a hírek, hogy az Instagram oldalán gyógyszerekkel kereskednek, miután megjelent a #XanaxForSale, azaz Xanax eladó hashtag. Carmen Catizone, az amerikai gyógyszerészeti testület elnöke elmondta, hogy a közösségi oldalon már évek óta feltűntek ezek az illegális dolgok.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A Communications Decency Act 230. cikkelye értelmében az online vállalatokat nem terheli felelősség olyan esetekben, amikor a tartalmat a felhasználók hozták létre. Míg néhány kényes hashtag lekerült, addig továbbra is rengeteg olyan maradt, amelyek alatt tiltott kereskedelem, gyógyszerekkel való üzérkedés folyhat.

A Facebookot is többször kritizálták már amiatt, hogy nem megfelelően szűri ki a felhasználók által közzétett tartalmakat. Zuckerberg elmondta, hogy jelenleg egy algoritmus mellett 15 ezer alkalmazott is a tartalmak szűrésével foglalkozik, de ez a szám az év végére a 20 ezret is elérheti.

A Googlenek 2011-ben kellett 500 millió dollárnyi bírságot fizetnie, mert amerikai vevőknek a kanadai online gyógyszertárak reklámjait és kínálatát mutogatták.