Magyarországon az infláció továbbra is alacsony, utoljára 5 éve volt három százalék felett a drágulás. Tavaly februárhoz képest csak 2 százalékos volt a pénzromlás, leginkább a szeszes italok és a dohányáruk ára nőtt. A tojás még mindig nagyon drága, azonban a használt autók és mobilok olcsóbbak lettek.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a márciusi inflációra vonatkozó adatait. Ebből az derül ki, hogy márciusban a fogyasztói árak átlagosan

2,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,5 százalék volt. Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedett a változékony árú termékektől megtisztított szűkebb kosárra számolt árszínvonal.

Alacsony az inflációForrás: KSH

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy

átlag fölött drágultak az élelmiszerek, ebben még érződik a tavaly őszi áremelések hatása is.

Februárhoz viszonyítva átlag fölött emelkedett a friss zöldségek és gyümölcsök ára

Az üzemanyagárak ugyanakkor havi és éves összevetésben is csökkentek.

A tojás továbbra is egyre drágábbForrás: Shutterstock

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az inflációs adat megfelel az elemzői várakozásoknak. Az elemző szerint a következő hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt gyorsulhat az infláció, így az év közepére átmenetileg megközelítheti a 3 százalékos inflációs célt.

A Takarékban idén átlagosan 2,5 százalékos, jövőre 3 százalékos inflációra számít.

Tavaly márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, 0,2 százalékponttal gyorsabban a februárinál. Ezen belül

  • a tojás 27,0,
  • a vaj, vajkrém 14,2,
  • a száraztészta 11,1,
  • a tejtermékek 6,9,
  • a tej 5,9,
  • a kenyér 5,6 százalékkal drágult.

A cukor 18,1 százalékkal olcsóbb lett.

A cukor viszont olcsóForrás: MTI/Varga György

A legnagyobb mértékben, átlagosan 10,4 százalékkal a dohányáruk ára nőtt egy év alatt, a szeszes italok ára 3,3 százalékkal emelkedett.

A háztartási energia 1,4, ezen belül a tűzifa 13,3, a palackos gáz 5,4 százalékkal drágult. Az áram, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott.

Az egyéb cikkekért 0,4, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, az árucsoport árszintjét a tankönyvek árának szeptember óta tartó 58,7 százalékos zuhanása jelentősen lehúzta.

A legjobban a tankönyvek ára csökkentForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tartós fogyasztási cikkek ára 1,2 százalékkal csökkent, legjobban a használt autók ára esett 9,7 százalékkal, míg az új autók 2,1 százalékkal drágultak. A telefonok, számítógépek 4,1 százalékkal lettek olcsóbbak tavaly március óta.

A szolgáltatások tarifái átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek, ezen belül

  • a lakbérek 4,3,
  • a háztartási szolgáltatások 6,8 százalékkal drágultak,
  • a belföldi üdülés 8,1 százalékkal kerül többe,
  • a telefonálás, internethasználat 6,6 százalékkal olcsóbb lett.