Mennyit lehet keresni a startupoknál, ha nem vagyok informatikus?

2018.04.10. 14:25

A fejlődő startup cégek már messze nem csak szoftverfejlesztőket keresnek, hanem az értékesítéstől a HR-ig a pozíciók széles skáláját hirdetik meg. A régió legnagyobb startup fesztiválját, a közelgő Startup Safary-t szervező budapesti xLabs azt mérte fel, melyek a leggyakrabban megjelenő nem-informatikai pozíciók és mekkora fizetéseket kínálnak ezekben a cégek.

A mintegy 50 startup cég között végzett felmérésből kiderült, hogy a nem informatikai munkák öt terület köré csoportosulnak: értékesítés, marketing, ügyfélszolgálat, HR, üzleti elemzés/döntéstámogatás. Minden pozícióra igaz: valamilyen szintű informatikai affinitás szükséges hozzá.

A startup cégek szeretik belülről kinevelni az utánpótlást, a piacról elsősorban rutinosabb 3-5 éves szakmai múlttal rendelkező jelölteket keresnek. Olyanokat, akik az első naptól értéket tudnak teremteni.  

Az Xlabs megkérdezte a cégektől, milyen csatornákon találják meg új munkatársaikat.  A legerősebb eszköz a dolgozói ajánlás (75 százalék tette az első három közé), majd a közösségi média (50 százalék), a saját hirdetés/a jelöltek direkt megkeresése következik (44 százalék). Mögötte végzett a fejvadász/közvetítő és az egyetemi rendezvények.

A fizetési adatok olyan startup cégekre vonatkoznak, amelyek átestek legalább egykörös tőkebefektetésen, növekedési pályára álltak, pénzügyi mérlegük pozitív.

Ők már képesek elhozni nagy multiktól is tapasztalt szakembereket. Nagyban függ az ajánlott bér attól, mennyi év és mennyire releváns szakmai tapasztalattal rendelkezik a munkavállaló: egy-egy év plusz vagy mínusz jelentősen mozgatja a bért.

A kínált fizetések az alábbiak:

 • értékesítési vezető: 1 - 1,2 millió Ft/hó
 • sales executive (5 év tapasztalat): 500 -700 ezer Ft/hó
 • értékesítés támogató (presales): 250 - 300 ezer Ft/hó
 • HR vezető (5 év tapasztalat): 650 - 750 ezer Ft/hó
 • recruiter (3 év ügynökségi múlttal): 450 ezer - 700 ezer Ft/hó
 • social media manager (min. 3 év tapasztalat): 500 ezer - 650 ezer Ft/hó
 • content writer (tartalomíró): 300 - 350 ezer Ft/hó
 • üzleti elemző (3 év tapasztalat): 450 - 650 ezer Ft/hó
 • ügyfélszolgálatos (csak angol nyelvtudással): 250 - 350 ezer Ft/hó
 • UX designer (felhasználói élménytervező, min. 2-3 év tapasztalat): 530 - 590 ezer Ft/hó
 • UX researcher (min. 2-3 év tapasztalat): 500 - 600 ezer Ft/hó
 • adatelemző (data scientist 1-2 év-5-6 év): 480 - 750 ezer Ft/hó
 • boldogságmenedzser (mood manager): 280 - 400 ezer Ft/hó

Forrás: az Xlabs Kft. 2018. márciusi felmérése

Nem csak informatikusokat keresnek a startupok - a nagyobbak a multiktól is átcsábíthatnak szakembereketForrás: Shutterstock

Ilyen fizetéseket kínáló cégekkel is találkozhatnak álláskeresők, egyetemisták, váltásra kész szakemberek a közép-kelet-európai régió legnagyobb startup fesztiválján, a Startup Safary-n, amelyet április 19-20-án rendeznek meg.  A résztvevők több száz program közötti tájékozódását 12 tematikus útvonal segíti (például mesterséges intelligencia, kódolás, oktatás, életmód, mobil app).

A Startup Safary egy Berlinből 2012-ben indult kezdeményezés, melynek célja a startup világ megismertetése a szélesebb közönséggel illetve a piaci szereplők közötti kapcsolatok bővítése. A cégek egy vagy két napra kinyitják kapuikat az érdeklődők előtt, és programokat szerveznek szakmabelieknek, potenciális befektetőknek, álláskeresőknek, pályaválasztás előtt állóknak.

Bővebb információ és az összes program: www.budapestsafary.com