Felállhat a pofonok után a svéd korona, amely idén eddig a legrosszabbul teljesítő volt a világ vezető devizáinak körében. Bár vannak kockázati tényezők, az elemzők többsége szerint a skandináv fizetőeszköz felfutása várható.

Egyre több tényező segítheti a svéd korona felállását, miután a skandináv fizetőeszköz ebben a hónapban nyolc éves mélypontra, 10,35-os szintre süllyedt az euróval szemben. A szakadás hátterében egyebek mellett a vártnál gyengébb infláció állt – írja a Bloomberg.

Az idei év végére azonban a korona 9,80-ig erősödhet az euró ellenében – vélik a SEB bank elemzői. Ezzel együtt a Nordea, amely szintén jelentős mértékben kereskedik a koronával, úgy látja, a svéd fizetőeszköz a jövő hónapban elkezdhet erősödni a 10,05-os szint felé.

A korona egyébként több mint 4,5 százalékot gyengült idén az európai közös deviza ellenében, miután a svéd maginfláció meglepően alacsony volt januárban. Az inflációs trend pedig tovább erősítette azt az elképzelést, hogy a svéd jegybank a vártnál később fog kamatot emelni (hét éve nem volt szigorítás).

Fényesebb jövő

Mindazonáltal a stockholmi SEB elemzők úgy vélik, a maginflációs számok végső soron bebiztosítják a stabilizációt, és megfordul az euró/korona árfolyam jelenlegi emelkedő trendje. A banknál azt prognosztizálják, hogy a csütörtöki adatok azt mutatják majd, hogy a maginfláció márciusban 2,1 százalékra gyorsult a februári 1,7 százalékról. A Nordea szerint az adat megfelel majd a jegybank 2 százalékos céljának.

Emelkedés előtt állhat a svéd koronaForrás: AFP/Pontus Lundahl

A korona erősödését az is megtámaszthatja, hogy a BNP Paribas szerint a svéd deviza gyengesége nem indokolt a gazdasági fundamentumokhoz viszonyítva, vagyis a skandináv fizetőeszköz igencsak alulértékelt. A pénzintézet szakértői szerint a korona 9,60-ig izmosodhat az év végéig az euróval szemben.

Noha a svéd jegybank közlése szerint nem kívánják túlságosan megerősíteni a koronát, az erős svéd gazdaság, illetve a várható kamatemelések beárazása továbbra is a fizetőeszköz erősödését vetítik előre a következő időszakra.

Ellenszelek a levegőben

Az egyetlen igazi ellenszelet a nemzetközi környezet jelenti.

A svéd gazdaság ugyanis jelentősen támaszkodik az exportra, vagyis ha eszkalálódna a kereskedelmi konfliktus az Egyesült Államok és Kína között, az áttételesen a koronára is negatív hatást gyakorolhatna.

Az euró/svéd korona árfolyam alakulásaForrás: investing.com

Jelenleg azonban inkább úgy tűnik, a két fél inkább tárgyalásos úton rendezné a helyzetet, aminek következtében a kockázatvállalási kedv is fokozódott a befektetők körében – támogatva ezzel a koronát is. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy export tekintetében szezonálisan negatív hatások is enyhülnek, végső soron a legtöbb tényező arra utal, hogy a korona erősödni fog a belátható jövőben.