Kemény kérdésekkel indult a Facebook-vezér kétnapos meghallgatása

Mark Zuckerberg meghallgatása, adatszivárogtatás
Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg arrives to testify following a break during a Senate Commerce, Science and Transportation Committee and Senate Judiciary Committee joint hearing about Facebook on Capitol Hill in Washington, DC, April 10, 2018. Facebook chief Mark Zuckerberg apologized to US lawmakers Tuesday for the leak of personal data on tens of millions of users as he faced a day of reckoning before a Congress mulling regulation of the global social media giant.In his first-ever US congressional appearance, the Facebook founder and chief executive sought to quell the storm over privacy and security lapses at the social network that have angered lawmakers and Facebook's two billion users. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Megkezdődött Mark Zuckerbergnek, a Facebook vezérének kétnapos meghallgatása az amerikai kongresszus Kereskedelmi és az Igazságügyi Bizottsága előtt. A meghallgatások első napján a legnagyobb közösségi média oldal alapítóját nem kímélték a kérdésekkel, a piacot azonban úgy tűnik, megnyugtatták Zuckerberg válaszai, hiszen a vállalat részvényei fokozatosan emelkedtek, majd 4,5 százalékos pluszban zártak.
Vágólapra másolva!

A botrány előzményei

Mint korábban megírtuk, a Facebook legalább 87 millió felhasználójának adataival élt vissza, sőt sokak telefonhívásaihoz is hozzáférhetett. Az emberek beleegyezése nélkül, adataikat a szintén botrányba keveredett Cambridge Analytica nevű cégnek adták ki, amelyet aztán felelőtlen adatkezeléssel vádoltak meg, mert engedély nélkül tárolta a megszerzett információkat.

A The Guardian szerint a Cambridge Analytica által begyűjtött adatokat először a brexitszavazás során használta fel a cég, majd a 2016-os amerikai választásokat megelőzően. Jason McCue, a londoni McCue and Partners ügyvédi iroda emberjogi és adatvédelmi szakértője szerint a Cambridge Analytica több ponton is megsértette az emberek magánélethez való jogát, és ha ez nem lenne elég, a demokráciát is aláaknázták, amikor a begyűjtött adatokat politikai célokra használták fel az érintettek beleegyezése nélkül.

Tüntetők Zuckerberg meghallgatásán Forrás: AFP/Getty Images/Win Mcnamee

Hasonlóan járt el a SCL Group Limited és a Global Science Research Limited (GSR) is. A GSR ugyan megkapta az engedélyt, hogy kutatási célokra adatokat gyűjtsön a Facebook-felhasználóktól, azonban arra nem volt engedélye, hogy ezeket később politikai célokra használja. Mint kiderült, a GSR egy tesztet készített, amelyet csak úgy lehetett kitölteni, ha a Facebook-adatokkal jelentkezik be a felhasználó az alkalmazáson belül. Nagyjából 270 ezren töltötték le az alkalmazást, amely úgy lett megtervezve, hogy a belépők minden ismerősének adatait is megkapja a GSR, így végeredményben több mint 72 millió ember információit gyűjtötték be.

A hírt követően azonnal reagált a piac és a Facebook részvényei több mint 6 százalékot zuhantak, a cég értéke pedig 36 milliárd dollárral csökkent. Mivel Mark Zuckerberg a legnagyobb tulajdonos, ezért az ő vagyona is megcsappant, méghozzá 5,5 milliárd dollárral. Az indulatok továbbra sem csillapodtak, a részvények újabb 2,6 százalékot estek, a Facebook pedig további súlyos milliárdokat veszített.

A meghallgatás: Zuckerberg mindent elhitt a Cambridge Analyticanak

A 2 milliárd felhasználóval rendelkező közösségi média oldal az adatvédelmi botrány kipattanását követően rengeteg kritikát kapott, ezért várhatóak voltak kemény kérdések a politikusok részéről.

Kiderült, hogy a Facebook nem értesítette a Federal Trade Commissiont (FTC, Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) a 2015-ös Cambridge Analytica adatszivárgás után, mivel ezt a vállalat lezárt ügynek tekintette. Zuckerberg hozzátette, hogy tanultak a hibából, és már akkor felszólították a Cambridge Analyticat, hogy töröljék a megszerzett adatokat, és biztosra vették, hogy ez meg is történt.

Mark Zuckerberg a Facebook alapítója és vezérigazgatója a kongresszusi meghallgatáson Forrás: AFP/Saul Loeb

A kongresszusi bizottság tagjai aziránt is érdeklődtek, hogy mennyi ideig tárolja a Facebook azon felhasználók adatait, akik törlik profiljukat. Erre a kérdésre Zuckerberg nem tudott konkrét választ adni, annak ellenére sem, hogy a Facebook-oldalán 90 napot jelölnek meg. Az FTC szerint a Facebooknak meg kellene gátolnia, hogy bárki hozzáférhessen az olyan felhasználók adataihoz, akik már több mint 30 napja törölték a profiljukat.

A kemény kérdések mellett nagyon furákat is feltettek Mark Zuckerbergnek, például azt, hogy az ingyenes Facebook hogyan képest bevételt termelni. A válasz: hirdetésekkel. Forrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

Facebook monopólium?

Egy erős szóváltás volt a meghallgatáson Lindsey Graham és Mark Zuckerberg között, miután a szenátor megkérdezte a Facebook alapítóját, hogy szerinte vállalata monopólium, vagy sem. Graham arra kérte Zuckerberget, hogy nevezzen meg vetélytársakat, ő pedig a Google, Apple, Amazon és a Microsoft nevét említette.

Graham: Az említett vállalatok ugyanazt a szolgáltatást nyújtják, mint a Facebook?

Zuckerberg: Más módszerekkel és területeken, de igen.

Graham: Ha nem vagyok megelégedve a Ford autómmal, akkor veszek egy Chevyt. Ha ott akarom hagyni a Facebookot, van még egy hasonló oldal, ahová regisztrálhatok?

Zuckerberg: Igen szenátor úr, az átlagos amerikai nyolc különböző alkalmazást használ kommunikációra.

Graham: Ezek megegyeznek a Facebook által kínált szolgáltatással?

Zuckerberg: Sok szolgáltatást biztosítunk.

Graham: A Twitter ugyanaz, mint Önök?

Zuckerberg: Lefedi, amit mi csinálunk.

Graham: Nem gondolja úgy, hogy amit csinálnak monopólium?

Zuckerberg: Nekem nem tűnik annak.

Mark Zuckerberg válaszol a kérdésekre Forrás: AFP/Jim Watson

Később előkerült például az Instagram felvásárlása, és szó volt arról is, hogy a Facebook nem képes betartatni másokkal saját szabályait, sőt sokszor nem képesek olyan szabályokat hozni, amelyek teljes mértékben megvédenék a FB kétmilliárd felhasználóját.

Graham az Instagram felvásárlásával kapcsolatban elmondta: " Jó üzleti döntés volt a részükről. Amit én szeretnék mondani az annyi, hogy egy vállalat szabályozásának egyik módja a megfelelő verseny megteremtése, a kormány által hozott szabályok segítségével. Felteszem a kérdéseket, amelyeket mindenki szeretne most feltenni önnek: mit mondjunk a választópolgároknak azok után, ami itt történt? Miért hagyjuk önöket, hogy a saját szabályaik szerint működjenek? Mit mondjuk a dél-kaliforniai embereknek azok után, amire most fény derült? Valóban jó ötlet lenne megbízni abban, hogy önök megfelelően szabályozni tudják a saját vállalatukat?"

Mit tesz a Facebook a választási csalások megelőzésének érdekében?

Zuckerberg szerint a Facebook rendelkezik a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy felvegye a harcot az olyan csoportokkal, amelyek szeretnének beavatkozni különböző országok választásaiba. Így bizakodóan néz elébe a 2018-as amerikai időközi választásoknak, valamint az indiai és a brazil választásoknak is. Hozzátette: a FB folyamatosan küzd azokkal az erőkkel, amelyek befolyásolni akarnának demokratikus választásokat.

Rengetegen voltak kíváncsiak a Facebook vezérének meghallgatására Forrás: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla

John Kennedy, Louisiana szenátora felhívta a figyelmet arra is, hogy komoly problémák vannak a Facebook és a felhasználók közötti általános szerződési feltételekkel is, amely szerinte csak a vállalat hátsó felét védi, míg a felhasználókat nem tájékoztatja megfelelően a jogaikról. Zuckerberg erre annyit mondott, hogy "a legtöbb felhasználó el sem olvassa a szerződési feltételeket, pedig mindenki számára ott a lehetőség, nem az ő hibájuk, ha ezzel nem élnek".

A piac jól fogadta az első felvonást

Úgy tűnik a részvényesek és a befektetők is elégedettek voltak a kongresszusi meghallgatás első fordulójával, hiszen a Facebook részvényei a nap folyamán fokozatosan emelkedtek. A nyitáskor a részvények árfolyama 157,93 dollár volt, de a nap közepére már a 165,98 dollárt is elérte.

A Facebook részvényei erősödtek Forrás: Google Finance - Yahoo Finance - MSN Money

Ezt követően némiképp visszaestek a nap végére, de elmondható, hogy így is 4,5 százalékkal nőtt a papírok értéke. A zárás utáni mozgás pedig arra enged következtetni, hogy a Facebook-részvények - némi ingadozással - stabilan tartották a 164 dollár fölötti szintet.