Innovátorokat keres a BME és az MTA

2018.04.11. 21:10

A BME az MTA-val közösen rendezi annak a rangos nemzetközi versenynek a hazai előválogatóját, amelynek mottója a tudomány és az újítások területén a „falak leomlásának" elősegítése.

Levendovszky János, a BME Szenátus Tudományos Bizottságának elnöke kiemelte: a seregszemlék célja, hogy egyrészt a fiatal tehetségek elismert tudósokkal, innovátorokkal találkozzanak, másrészt pedig, hogy híd létesüljön a kommunikációban a tudománypolitikai és a gazdasági döntéshozók, valamint a tudományos közélet szereplői között.

2018-ban a Falling Walls Lab Budapest tudományos, innovációs versenynek a berlini Falling Walls Alapítvány égisze alatt a BME K épület díszterme ad helyet június 12-én, miután a tavalyi előválogatót műegyetemi diák nyerte. A Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) együtt szervezett hazai eseményre ifjú kutatók és szakemberek pályázatát várják újító ötleteik bemutatása végett, egyúttal választ adva arra a kérdésre, hogy „Melyik lesz a következő fal, amelyik le fog omlani a tudomány és az innováció területén?" A programtól a tehetségek, valamint a jelen és a jövő innovátorainak összekapcsolását, kimagasló és eredményes munkát végzők felfedezését, az interdiszciplináris párbeszéd támogatását, új tudományos kommunikáció kifejlesztését, továbbá erős és fennmaradó tudományos hálózatok kiépítését remélik a rendezők.

Itt a lehetőség az innovátorok számára - Falling Walls LabForrás: Shutterstock

A versenyre olyan hallgatók, doktoranduszok, postdoc-ok, fiatal szakemberek, vállalkozók és professzorok jelentkezhetnek, akik:

  • jelenleg alap- vagy mesterképzésben vesznek részt, vagy akiknek
  • alapdiplomájuk megszerzése óta nem több, mint 10 év telt el, vagy
  • a mesterdiplomájuk megszerzése óta nem több, mint 7 év telt el, vagy
  • PhD fokozatukat az elmúlt 5 évben szerezték meg.

A nemzeti Lab-ek győztesei lehetőséget kapnak arra, hogy előadásukkal részt vegyenek a Falling Walls Lab nemzetközi döntőn, és a Falling Walls Konferencián Berlinben, amelynek költségeit a Falling Walls Lab Foundation és a hazai szervezők (Magyarországon az MTA) állják.

A németországi döntőt 2015 óta minden évben a berlini fal leomlásának évfordulóján, azaz november 9-én tartják. Az előadó fiatalok – ahogyan az előválogatón is – mindössze 3 percet kapnak elképzelésük angol nyelvű ismertetésére, meggyőzve a világviszonylatban is kiemelkedő kutatókból, Nobel-díjas tudósokból, neves üzletemberekből és az akadémiai élet nemzetközi hírű tagjaiból álló zsűrit arról, hogy eredményeikbe és találmányukba érdemes befektetni.

A hazai előválogatóra való jelentkezés határideje 2018. május 2. További pályázati tudnivalók a bme.hu aloldalán érhetők el.