Másfél milliárd dollárból kutatják ezt a technológiát

2018.04.12. 13:29

Kínában, Hangcsou város Blockchain Ipari Parkjában kezdi meg működését az a kutatási és befektetési alap, melynek keretében a technológia hosszú távú alkalmazási lehetőségeit vizsgálják majd. A település az egyik legfontosabb technológiai központ az országban, innen indult Jack Ma mára óriásivá nőtt vállalatcsoportja, az Alibaba is.

Hatalmas értékű, a blockchain technológiákkal foglalkozó alap elindítását jelentették be Kínában – írja az Asia Times.

Több résztvevős projekt

A kutatási alapot az egyik stratégiai kutatóintézet, továbbá a helyi önkormányzat és a Hangcsou városában működő technológiai parkot építő Future Sci-Tech City részvételével indították útjára.

Hangzhou városa az egyik legfontosabb kínai kereskedelmi és technológiai központtá nőtte ki magátForrás: AFP/Xinhua News Agency/Long Wei

A projekt hatalmas értékű,

mintegy 1,5 milliárd dollár, azaz közel 400 milliárd forintos.

Közel harmadát a térségi önkormányzat forrásai adták.

Hangcsou városa Sanghajtól mintegy 175 kilométerre, dél-nyugati irányban található, és az egyik legfontosabb kínai technológiai központtá vált. Ez főként annak a gigantikus projektnek köszönhető, amelyet Future Sci-Tech City néven fejlesztenek, és amelynek az a célja, hogy „nemzetközi színvonalú innovációs ökoszisztémát" biztosítson a helyi vállalkozásoknak.

A projekt részeként épült meg a hatalmas kutatási alap működésének mostantól otthont adó Blockchain Ipari Park is. Az ipari park és a kutatási projekt is a mostani bejelentéssel egyidejűleg kezdi meg működését illetve indul el.

Nem képviselhet meghatározott csoportokat

A blockchain-technológiai bejelentés azért is figyelemre méltó, mert alig egy hónapja egy, a kínai kormányzathoz köthető befektetési ügynökség, a China Investment Association, szintén egy, a technológiával foglalkozó kutatási és befektetési központ létrehozását jelentette be, ugyancsak Hangcsou városában.

Ezt a projektet nem sokkal később leállították Pekingből.

Ennek magyarázata az volt, hogy az érvényes irányelvekkel ellentétes egyes társadalmi csoportoknak képviselete ilyen jellegű szervezeti felállásban.

Az Alibaba sikertörténete is Hangzhou-ban indultForrás: Imaginechina/Xu hui - Imaginechina/Xu Hui

Nem tisztázott, ez alatt pontosan mit kell érteni, az mindenesetre biztos, hogy ez a befektető „nemzeti társadalmi szervezetként" nyilvántartott a Polgári Ügyek Minisztériumában. Így vélhetően azzal sértett volna szabályt, ha alárendelt szervezetet hozott volna céljai érdekében létre – ugyanakkor nem tisztázott, ennek tükrében hogyan kaphatott engedélyt a most induló, hasonló felállásban működő befektetési alap, amely mindenesetre elstartolhatott az Alibaba szülővárosában – Jack Ma cége jelenleg is a Future Sci-Tech City stratégiai partnere.