A napokban megkezdik az osztrák főváros, Bécs, első önjáró elektromos autóbuszának tesztelését. A sofőr nélküli buszt először a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien leopoldaui garázsában próbálgatják, majd ősztől tesztelik forgalomban. Menetrendszerűen 2019-től szállíthat utasokat.

Megérkezett Bécsbe az osztrák főváros első önvezető elektromos autóbusza, egy tizenegy személyes NAVYA ARMA.

Partneri együttműködésben készült

A francia gyártó járművét az "auto.Bus – Seestadt" elnevezésű projekt keretében tesztelik és fejlesztik tovább a projektpartnerek: a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG valamint a NAVYA.

Bécs városának első önvezető buszát kezdik tesztelniForrás: Eurocomm-PR

Az 1,5 millió eurós projekt célja - amelyet az osztrák közlekedési minisztérium 50 százalékban finanszíroz -, hogy tovább

javítsák az autonóm járművek hatékonyságát és üzembiztonságát.

Az operátorral együtt 11 utas szállítására alkalmas elektromos buszt az elkövetkező hónapokban a Wiener Linien leopoldaui garázsában tesztelik. Várhatóan 2018 őszétől, Donaustadtban állhat először forgalomba az U2-es metró Seestadt megállójánál, egy 2 kilométeres szakaszon.

Egy év múlva már utazni lehet rajta

A kisbusz önvezető üzemmódban óránként 20 kilométeres maximális sebességgel haladhat, egy töltéssel pedig - ami átlagosan 4-8 órát vesz igénybe -, 9 órán át működik.

Az egykori császárvárosban várhatóanc 2019-től lehet a buszon menetrend szerinti járatként utazniForrás: Flickr.com

A sofőr nélküli busz menetrendszerűen 2019-től szállíthat utasokat Bécs új városrészében, a Seestadt Aspernben.  

A projekt keretében napokon belül megérkezik egy második jármű is Bécsbe a gyártótól.