Ez a tíz város a hipszterek paradicsoma

Smiling Hipster Girl with her Dog in Summer City Beautiful Canvas Shoe Candid Teenagers Only Fashion Funky Pets Leisure Activity Girls Teenage Girls Women City Life Hobbies Youth Culture Cute Jack Russell Terrier Terrier Dog Young Adult Adult Teenager Smi
Smiling Hipster Girl with her Dog and Bike in City. Happy Woman Enjoying Summer Lifestyle with Pet. Toned and Filtered Photo.
Vágólapra másolva!
A MoveHub közösségi költözetéssel foglalkozó weboldal ismét összeállította a leg hipszterbarátabb városok listáját, az International Hipster Indexet. Összesen 446 várost hasonlítottak össze a hipszter szubkultúra igényeit szem előtt tartva.
Vágólapra másolva!

A hipszter kultúra hazánkban is egyre népszerűbb. és egyre több követője akad, akik rendszerint városi fiatalok, és ők egy összetett ízlésvilágot alkotnak, viselkedésük és öltözködésük pedig távol áll az ismert divatirányzatoktól.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/brickrena/Brickrena

A szubkultúra tagjai rendszeres látogatói a vegán éttermeknek, kávézóknak, tetováló szalonoknak, az újjáéledő borbély szalonoknak, valamint a vintage üzleteknek és a lemezboltoknak – és éppen ezek elterjedését vizsgálta a MoveHub kutatása a rangsor felállításához, és ennek alapján osztották ki a pontszámokat.

10, Spokane, Washington állam, Amerikai Egyesült Államok

A több mint 200 ezer lakossal rendelkező városban több mint kétszáz kávéház található, valamint rengeteg park és múzeum is. Spokane ezzel 6,69 pontot szerzett a tízből.

9, Helsinki, Finnország

Helsinki Forrás: Facebook / Helsinki Design District

A finn fővárosi előkelő helyét a sok kávéháznak (80 darab jut 100 ezer emberre), valamint a vintage butikoknak (42 darab jut 100 ezer emberre) köszönheti. Valamint

a Helsinki Kávé Fesztivál a legrangosabb a skadináv régióban, és ezt több ezer hipszter keresi fel évente.

Mindezzel együtt a finn főváros 6,7 pontot szerzett az International Hipster Index ben.

8, Orlando, Florida állam, USA

Egy kevésbé nyilvánvaló választás a hipszter szubkultúra tagjai körében, de

a Walt Disney Worldnek otthont adó város bőséges kínálattal rendelkezik vegetáriánus üzletekből és tetováló szalonokból,

ezzel pedig 6,82 pontot gyűjtött össze.

7, Miami, Florida állam, USA

Miami tengerpart Forrás: hemis.fr/GIUGLIO Gil / hemis.fr/Giuglio Gil

Florida állam másodszor szerepel a listában, ezúttal az állam délkeleti részén fekvő Miamival, amely 2008-ban elnyerte az Amerika legtisztább városa címet is.

Miami a tökéletes hely a bevásárlásokra, mivel 215 áruházzal rendelkezik, vagyis minden 47,4 lakosra jut egy,

ezzel pedig egy századponttal előzte meg Orlandót.

6, Fort Lauderdale, Florida állam, USA

A napfényes államban található a legtöbb hipszterek által kedvelt város, ráadásul Fort Lauderdale az egyik legnépszerűbb tavaszi pihenőhely, különösen a fiataloknak. A város rendkívül sok kávéházzal rendelkezik: 78,8 lakosra jut egy, ezzel pedig 6,85 pontot szerzett magának.

5, Lisszabon, Portugália

Portugália fővárosa egyben a legnépesebb városa is az országnak, és az egyike annak a két európai városnak, ami szerepel az International Hipster Index ben.

A rendkívül sok vintage butikkal rendelkező – 78 üzlet jut 100 ezer emberre – város emellett még lenyűgöző vegán jelenléttel is büszkélkedhet, amivel 6,94 pontot gyűjtött össze.

4, Seattle, Washington állam, USA

Starbucks kávéház 1977-ben, Seattle-ben Forrás: Wikimedia Commons

Nemcsak Florida állam szerepel többször a listán, hanem Washington is, amely ezúttal az északnyugati régió legnagyobb városával került fel a listára. Seattle ráadásul otthont ad az Amazon irodakomplexumának, ahol igazi esőerdő is található. A város emellett igazi paradicsom a kávé rajongók számára: 808 kávézó található a 600 ezer fős városban, amivel kereken hét pontot gyűjtött össze a tízből.

3, Salt Lake City, Utah állam, USA

Az International Hipster Index harmadik helyén, 7,85 ponttal Utah állam városa áll, ami a világ egyik tetováló fellegvára is:

100 ezerből 24 ezer embernek van tetoválása a városban, valamint minden év márciusában itt tartják a Nemzetközi Tetováló Kiállítást is.

2, Portland, Oregon állam, USA

A dobogó második helyére Portland városa került 8,16 ponttal, ami különösen népszerű a vegán étkezést kedvelők körében, mivel 18 vegán-barát étterem jut 100 ezer lakosra, valamint itt található az első vegánoknak kialakított bevásárlóközpont is.

1, Brighton, Egyesült Királyság

A hipszterek fellegvára azonban egy európai város, méghozzá Brighton. A dél-angliai város a legfontosabb tényezők között vezetett a MoveHub szerint: vegán éttermek, kávézók, valamint lemezboltok igazi sokasága várja a hipsztereket.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Photolyric Stock Productions (Klöpper & Eisenschmidt GbR)/Photolyric Stock Productions (Kl

Kilenc lemezbolt jut 100 ezer lakosonként, valamint a kávézók sűrűsége is igen kiemelkedő, 125 jut 100 ezer emberre, és van egy igen lenyűgöző vegán étterem-hálózata is, amely 37 éttermet foglal magába.