Az elmúlt évek csökkent nyeresége miatt a dubai székhelyű légitársaság pilótahiányának következtében kénytelen csökkenteni járatainak számát idén nyáron. Az Emirates légitársaságnál több mint száz pilótával van kevesebb, mint amennyire szükség lenne.

A légitársaság pilótahiánya érinti a kedvelt európai és ázsiai városokat összekötő járatokat, vagy éppen a népszerű amerikai nyaralóhelyet, Fort Lauderdale-t is. Kevés a pilótánk" – nyilatkozta Tim Clark elnök a Bloombergnek, majd hozzátette, hogy a szolgáltatáscsökkentések csak rövidtávúak, és októberig helyreáll a megszokott rend.

IllusztrációForrás: AFP/Jekesai Njikizana

Az Emirates gondjaihoz nagyban hozzájárult a cég gazdasági növekedése az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, valamint az emelkedő bérek Németországban. Eközben viszont a dráguló kőolajárak erősítették a térség gazdaságait és ezáltal nagyobb lett az utazási kedv is.

Az Emirates ugyanakkor szorosabbra fűzte együttműködését a szomszédos Abu-Dzabi-ban székelő légitársasággal, az Etihad Airways-zel. Az elnök azonban hozzátette, hogy a két cég nem fog egyesülni, mivel azt sem a dubai, sem az Abu-Dzabi-i törvények nem engedik meg. Ezenfelül az Emirates új partneri egyességet kötött a FlyDubai nevű állami tulajdonú fapados légitársasággal.