Miközben a világ elemzőinek egy része azzal van elfoglalva, hogy a robotok és az automatizáció hamarosan teljesen átszervezi a világgazdaságot, a termelékenységi adatokban mégsem látszik jelentős fejlődés.

Bár sokan emlegetnek alapvető forradalmat a gazdaságban a robotika következtében, egy elemzés szerint erre egyelőre nincs sok kézzel fogható bizonyíték – legalábbis egyes gazdasági adatok tükrében. A svéd Macrobond adatelemző cég szakértője szerint egyfajta „termelékenységi paradoxonnal" állunk szemben.

Roger Josefsson egy blogbejegyzésében rámutatott, mindenhol felfedezhetők az informatikai korszak jelentős hatásai, kivéve a termelékenységi statisztikákban. Mindez pedig azért érdekes, mert a termelékenység kérdésköre szolgáltatja az elmúlt 10-15 év egyik legfontosabb témáját a világgazdaságban – írja a Bloomberg. A beruházási növekedés ugyanis erősen koncentrálódik néhány területre, miközben a munkaerő termelékenysége egyáltalán nem bővül ilyen nagy mértékben.

A robotok paradoxona

Mindennek fényében Josefsson kiemel néhány konkrét paradoxont. Ilyen például az, hogy az ipari robotok száma rendkívül gyorsan emelkedik, de az értékesítési statisztikák – melyek a beruházások indikátorai is lennének egyben – csupán alig mutatnak fejlődést.

Mégsem jön el a gazdasági álomvilág a robotokkal?Forrás: AFP/Str

Ezzel párhuzamosan a munkaerő hozzájárulása a kibocsátás növekedéséhez szintén nagyjából ugyanazon a szinten van, mint a 2008-as pénzügyi válság előtt volt. Az is aggodalomra adhat okot, hogy az információs és kommunikációs technológiai iparág hozzájárulása a GDP-növekedéshez, illetve a teljes ipari termelékenységhez látványosan le van maradva.

A helyzet tehát úgy fest, mintha a technológiai fejlődéssel összefüggő értéktermelő növekedés pusztán ciklikus lenne – vonja le a következtetést Josefsson. Úgy tűnik tehát, mintha nem is lenne rendszerszintű, általános javulás a termelékenységi statisztikákban a robotizáció terjedésével.

Kételyek és remények

Mindazonáltal az elemző szerint van néhány tényező, amely mégis optimizmusra ad okot. A nagy- és kiskereskedelmi szektor, illetve a rekreációs szolgáltatásokban utazó iparágak ugyanis jelentősen profitálnak a robotokból, a mesterséges intelligenciából és más technológiai innovációkból. Ezeken a területeken kimutatható, hogy a termelékenység elég szépen erősödik.

Egyes szektorok valóban örülhetnek a technológiai változásoknakForrás: AFP/Peter Parks

Ezek a kedvező fejlemények azonban kivételeknek tűnnek a teljes képhez viszonyítva. Miközben az olyan szervezetek, mint az OECD, rendre kimutatják, milyen nagy hatást gyakorolnak a gazdaságokra a robotok, Josefsson némileg szkeptikus, ha a termelékenységről van szó. Mint azt tréfásan megjegyzi: „Ha tehát valaki legközelebb azt hallja, hogy a közgazdászok arról beszélnek, a robotok milyen erősen megnövelik a termelékenységet, akkor tegye meg, hogy elkéri tőlük a statisztikai mutatókat. Aztán pedig hívjon fel engem is, mert én is kíváncsi vagyok."