A Lumos nevű jótékonysági szervezet olyan országokban tevékeny, mint Moldova vagy Ukrajna, hogy megreformálja az oktatást és a gyermekvédelmi rendszereket. A szervezet 2050-ig célul tűzte ki, hogy átalakítja a rosszul működő intézményeket a világban.

JK Rowling angol írónő azután alapította a Lumost, hogy olvasott egy cikket arról, miként tartanak árvákat ketrecben tartottak egy állami intézményben. A szervezet elnevezése az írónő által megteremtett világból ismerős lehet, a Lumos varázslatot használták a varázslók és boszorkányok, hogy fényt vigyenek a sötétségbe.

JK Rowling, brit írónőForrás: AFP/Justin Tallis

A Lumos egyik törekvése, hogy megmutassa az európai és amerikai embereknek, hogy mennyire körültekintően kell kiválasztani, ha más országokban lévő árvaházakat támogatnak. Megkülönböztetni kívánja a "magas színvonalú bentlakásos gondozást" az olyan intézményektől, ahol a gyerekeket „önkényesen elválasztották szüleiktől", valamint elszeparáltak iskolatársaiktól és a közösségtől.

A jótékonysági szervezet továbbá figyelmeztet arra is, hogy számos árvaházban élő gyermek nem árva, hanem szegénység vagy diszkrimináció miatt választották el a szüleitől. Sokan nem tudják, hogy ezekben az intézményekben több millió gyermek van, és ezeknek a gyermekeknek a többségét szerető szülő várja haza" – mondta a BBC-nek Georgette Mulheir, a Lumos vezérigazgatója.

Legalább nyolcmillió gyermek él az árvaházakban és bentlakásos intézményekben, de több mint nyolcvan százalékuk valójában nem árva – állítja a szervezet.

JK RowlingForrás: NurPhoto/Dennis Van Tine/Photoshot/NurPhoto/Dennis Van Tine

A Lumos egyik első sikere az volt, hogy Moldova oktatási rendszerének megreformálásával segítette, hogy a gyermekek kikerülhessenek az intézményekből. A Lumos most Ukrajnában dolgozik, hogy átalakítsa több mint 100 ezer intézményekben élő gyermek részvételével az oktatási- és a gyermekvédelmi rendszert.

Ez magában foglalja tanárok képzését, a tanterv adaptálását, valamint a meglévő szabályozás módosítását – például a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek vizsgáinak megváltoztatását.

A Lumos vezetője szerint a gyermekeket nem megfelelően kezelő intézmények nemcsak a kevésbé fejlett országokban vannak, ezek a helyek a világ leggazdagabb országaiban is léteznek, például Belgiumban vagy Franciaországban.

A jótékonysági szervezet új országokkal, köztük Kolumbiával kezdi meg hamarosan az együttműködést.