Csapatépítés: most akkor jó vagy rossz?

2018.04.13. 16:03

Sokan nyűgként élik meg a csapatépítést, ami ugyanakkor élményeket is hoz, amelyekből sztorik születnek, és ezeket a sztorikat még sokáig mesélgetik egymás között a résztvevők. Hogyan lehet jól csinálni a csapatépítést?

A közösen átélt élmények összetartják a csapatot, egyfajta összetartozás élményt biztosanak. „Minél több a közös élmény, annál több közös történet lesz, ami közös kultúra kialakításához vezet, összekovácsolódik a csapat." - mondta Sashalmi Attila, a Meglepkék.hu ügyvezetője a Tőzsdefórum.hu-n.

Az ügyvezető szerint

a jó csapatépítés szokatlan eseményt jelent, ami megszakítja a hétköznapi rutint. Az újszerűség bevonzza a csapat figyelmét és uralja a kommunikációt. Arra viszont figyelni kell, hogy kényelmetlen, értelmetlen vagy épp kínos ne legyen a munkavállaló számára. Sashalmi Attila például a nyugalomhoz szokott, és ezt komfortzónának tekintő irodai dolgozóknak katonai túlélő program helyett például inkább egy közös főzőcskézést javasol.

Szinte bármilyen környezetben lehet csapatot építeni, ami szokatlan, és ahol a csapat közös teljesítménye számítForrás: Origo

Persze a csapatépítés járjon egyfajta kihívással. A legjobb, ha a rendezvény a közös teljesítményen alapul, mert ez növeli az egyének önbizalmát és a csapat önértékelését is. A közös főzőcskézés mellett curling verseny vagy épp vitorlázás is javasolható.

Az ügyvezető azt is tanácsolja, hogy ne egyetlen nagy csapatépítő program legyen, hanem inkább rendszeres, rövidebb és változatos program, ezek jobban összekovácsolják a csapatot.

„Egyetlen célt tűzzünk ki a kollégák felé: szerezzenek csapatélményt. Minden más értékelés, mérés vagy irreleváns célok kitűzése kontraproduktív" – tanácsolja Sashalmi Attila a Tőzsdefórum.hu-n.