A tűzgyűrűnél is brutálisabbra bukkantak az óceán alatt

Horizontal
This undated handout photo released by the US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) on July 16, 2010 shows a vent plume photographed by a submarine robot as it descends to the summit of the underwater Kawio Barat volcano. The joint US-Indonesia exploration of the deep ocean mission announced on July 12, 2010, NOAA Ship Okeanos Explorer mapped Kawio Barat, a huge undersea volcano rising 3,800 meters(11,800 feet) from the sea floor north of Sulawesi. The first joint scientific expedition will explore the unknown deep-sea areas in Indonesian waters bordering the southern Philippines. The mission aims to advance the understanding of the undersea ecosystem and the use and protection of the ocean and its resources. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO / NOAA OCEAN EXPLORER / HO / AFP PHOTO / NOAA / NOAA
Vágólapra másolva!
Japán kutatók azt mondják, eddigi ismeretlen, hatalmas ritkaföldfém-mezőre bukkantak a Csendes-óceán alatt. A készletek több száz évre elegendők lehetnek a technológiai vállalatok számára, ami alapjaiban rendezheti az elektromos járművek és az elektronikai eszközök piacát is.
Vágólapra másolva!

Hozzávetőlegesen 2500 négyzetkilométernyi kiterjedésű, egybefüggő ritkaföldfém-lelőhelyet találtak japán kutatók a Csendes-óceán fenekén, Tokiótól mintegy 1850 kilométerre, Minamitorishima sziget közelében. Ha állításaik helytállók, a lelet évszázadokra megoldhatja napjaink technológiai vállalatainak egyik legégetőbb problémáját – számol be róla a CNBC.

Felvétel a víz alatti Kawio Barat vulkánról az indonéz vizek alatt Forrás: AFP/Noaa

Közel ezer évre szólhat

A Nature Publishing Group publikálta tanulmány szerint a terület egyedülállóan gazdag olyan ritkaföldfémekben, melyek nélkülözhetetlenek a napjaink csúcstechnológiáit fejlesztő és tulajdonló vállalatok, valamint egyes űrtechnológiai megoldások számára. E fémfélék nélkül

nem készülhetnek egyre többet tudó elektronikai eszközök, elektromos járművek és az azokba való akkumulátorok sem.

Az Origo is írt arról, hogy a világ élvonalbeli vállalatainak – legyen szó akár autógyártókról, akár mobiltelefonokat is szállító technológiai cégekről – folyamatos kihívást jelent az, hogy a gyártáshoz szükséges nyersanyagok rendelkezésre álljanak.

Kínai oceanológusok merülnek alá a Mariana-árok irányába Forrás: Imaginechina/Wang Wensheng

A japán kutatók azt mondják, a most feltárt terület nagyjából 16 millió tonna ritkaföldfém-oxidot koncentrál. Ebből meg lehet oldani:

  • 780 évre az ittrium,
  • 620 évre az európium,
  • 420 évre a terbium,
  • és 730 évre a világ diszpórziummal való ellátását.
A kutatási területet bemutató térkép a lelőhelyet a nyilvánosság számára bejelentő tanulmányból Forrás: Nature

A szenzációs lelet bejelentése kapcsán egyesek nem fukarkodtak a nagy ívű állításokkal, és úgy fogalmaztak, az óceáni terület

„végtelen készleteket"

biztosít az ezekre az elemekre igényt tartó iparágak számára.

Tűzgyűrű és ritkaföldfém: a Csendes-óceán titkai

Nem állítanak valótlant a második részénél tartó, Tűzgyűrű című hollywoodi akciófilm készítői azzal kapcsolatban, hogy a Csendes-óceán mélysége földtani szempontból különleges régió. „Tűzgyűrű" a neve az óceán partjainál futó hatalmas sávnak, melyben sok működő és szunnyadó vulkán található. Ebben a tenger alatti térségben különösen sok, változó mélységű és elmozdulású földrengés zajlik – ilyen hasadékokon át érkeznek a felhőkarcoló méretű óriásszörnyek a világba a filmek szerint.
Ritkaföldfémekben Afrika, Észak-Amerika és Ázsia egyes szárazföldi térségei különösen gazdagok, ahol a tudományos szakkifejezés szerint, ércteleptípusok formájában vannak jelen ezek az egyébként nem olyan ritka elemek – a „ritka" jelzőt azért kapták, mert koncentrált és gazdaságos kitermelést lehetővé tevő formában viszonylag kevés számú ismert telep van a Földön. A mostani tengeri alatti lelet azért is különleges, mert koncentráltan tartalmaz, nagy mennyiségben többféle ritkaföldfém-ércet.

Tesla elektromos autó: a gyártáshoz nélkülözhetetlenek a ritkaföldfémek Forrás: AFP/Imaginechina/Bai Kelin

Kína nem örül annyira

Nemcsak a technológiai vállalatok számára, hanem az államközi viszonyok szempontjából is óriási jelentőségű lehet a lelőhely. Japán ugyanis azért kezdett kutatásba, mert Kína 2010-ben visszatartotta ritkaföldfém-szállítmányait, hiszen azokat saját gyáraiban is hasznosítani tudta.

A felkelő nap országának ekkor más megoldás után kellett néznie, különösen akkor, amikor a kínai szállítmányok elapadása után, egyes elemek ára meredeken kezdett emelkedni.

Ha a mostani lelőhelyen megindul a kitermelés, az drasztikusan letörheti Kína diktáló szerepét az értékes nyersanyagok piacán.

A Lockheed Martin lehetséges modellje a tenger alatti bányászatra Forrás: [origo]

A minden kétséget kizáróan rendkívül értékes lelőhely azonban várhatóan még úgyis érintetlen marad legalább néhány évig, hogy a japán kormány is támogatja a feltárásra létrejött, számos céget és kutatócsoportot tömörítő konzorciumot.

Az óceán fenekéről kitermelni ezeket a fontos ritkaföldfémeket egészen más technológiákat kíván, mint a szárazföldön.

Szakértők szerint csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez öt évre lesz szükség, és bizonyosan nagyon sokba fog majd kerülni a munkálatok beindítása.