Japán kutatók azt mondják, eddigi ismeretlen, hatalmas ritkaföldfém-mezőre bukkantak a Csendes-óceán alatt. A készletek több száz évre elegendők lehetnek a technológiai vállalatok számára, ami alapjaiban rendezheti az elektromos járművek és az elektronikai eszközök piacát is.

Hozzávetőlegesen 2500 négyzetkilométernyi kiterjedésű, egybefüggő ritkaföldfém-lelőhelyet találtak japán kutatók a Csendes-óceán fenekén, Tokiótól mintegy 1850 kilométerre, Minamitorishima sziget közelében. Ha állításaik helytállók, a lelet évszázadokra megoldhatja napjaink technológiai vállalatainak egyik legégetőbb problémáját – számol be róla a CNBC.

Felvétel a víz alatti Kawio Barat vulkánról az indonéz vizek alattForrás: AFP/Noaa

Közel ezer évre szólhat

A Nature Publishing Group publikálta tanulmány szerint a terület egyedülállóan gazdag olyan ritkaföldfémekben, melyek nélkülözhetetlenek a napjaink csúcstechnológiáit fejlesztő és tulajdonló vállalatok, valamint egyes űrtechnológiai megoldások számára. E fémfélék nélkül

nem készülhetnek egyre többet tudó elektronikai eszközök, elektromos járművek és az azokba való akkumulátorok sem. 

Az Origo is írt arról, hogy a világ élvonalbeli vállalatainak – legyen szó akár autógyártókról, akár mobiltelefonokat is szállító technológiai cégekről – folyamatos kihívást jelent az, hogy a gyártáshoz szükséges nyersanyagok rendelkezésre álljanak.

Kínai oceanológusok merülnek alá a Mariana-árok irányábaForrás: Imaginechina/Wang Wensheng

A japán kutatók azt mondják, a most feltárt terület nagyjából 16 millió tonna ritkaföldfém-oxidot koncentrál. Ebből meg lehet oldani:

  • 780 évre az ittrium,
  • 620 évre az európium,
  • 420 évre a terbium,
  • és 730 évre a világ diszpórziummal való ellátását.
A kutatási területet bemutató térkép a lelőhelyet a nyilvánosság számára bejelentő tanulmánybólForrás: Nature

A szenzációs lelet bejelentése kapcsán egyesek nem fukarkodtak a nagy ívű állításokkal, és úgy fogalmaztak, az óceáni terület „végtelen készleteket" biztosít az ezekre az elemekre igényt tartó iparágak számára.

A nagy csendes-óceáni tűzgyűrű, az óceáni medence bezáródásának, az óceáni kőtelemez alábukásának helyszíneForrás: Origo
Tűzgyűrű és ritkaföldfém: a Csendes-óceán titkai
Nem állítanak valótlant a második részénél tartó, Tűzgyűrű című hollywoodi akciófilm készítői azzal kapcsolatban, hogy a Csendes-óceán mélysége földtani szempontból különleges régió. „Tűzgyűrű" a neve az óceán partjainál futó hatalmas sávnak, melyben sok működő és szunnyadó vulkán található. Ebben a tenger alatti térségben különösen sok, változó mélységű és elmozdulású földrengés zajlik – ilyen hasadékokon át érkeznek a felhőkarcoló méretű óriásszörnyek a világba a filmek szerint.
Ritkaföldfémekben Afrika, Észak-Amerika és Ázsia egyes szárazföldi térségei különösen gazdagok, ahol a tudományos szakkifejezés szerint, ércteleptípusok formájában vannak jelen ezek az egyébként nem olyan ritka elemek – a „ritka" jelzőt azért kapták, mert koncentrált és gazdaságos kitermelést lehetővé tevő formában viszonylag kevés számú ismert telep van a Földön. A mostani tengeri alatti lelet azért is különleges, mert koncentráltan tartalmaz, nagy mennyiségben többféle ritkaföldfém-ércet.

 

Tesla elektromos autó: a gyártáshoz nélkülözhetetlenek a ritkaföldfémekForrás: AFP/Imaginechina/Bai Kelin

Kína nem örül annyira

Nemcsak a technológiai vállalatok számára, hanem az államközi viszonyok szempontjából is óriási jelentőségű lehet a lelőhely. Japán ugyanis azért kezdett kutatásba, mert Kína 2010-ben visszatartotta ritkaföldfém-szállítmányait, hiszen azokat saját gyáraiban is hasznosítani tudta.

A felkelő nap országának ekkor más megoldás után kellett néznie, különösen akkor, amikor a kínai szállítmányok elapadása után, egyes elemek ára meredeken kezdett emelkedni.

Ha a mostani lelőhelyen megindul a kitermelés, az drasztikusan letörheti Kína diktáló szerepét az értékes nyersanyagok piacán.

A Lockheed Martin lehetséges modellje a tenger alatti bányászatraForrás: [origo]

A minden kétséget kizáróan rendkívül értékes lelőhely azonban várhatóan még úgyis érintetlen marad legalább néhány évig, hogy a japán kormány is támogatja a feltárásra létrejött, számos céget és kutatócsoportot tömörítő konzorciumot. Az óceán fenekéről kitermelni ezeket a fontos ritkaföldfémeket egészen más technológiákat kíván, mint a szárazföldön. Szakértők szerint csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez öt évre lesz szükség, és bizonyosan nagyon sokba fog majd kerülni a munkálatok beindítása.