Megtartották a konzervatív iszlám királyság első divathetét az ország fővárosában, Rijádban. Azonban az eseményen kizárólag nők vehettek részt. Az Arab Fashion Week helyi és külföldi tervezők munkáit vonultatta fel.

A divathét egyike a kormány azon törekvéseinek, hogy enyhítse a társadalmi korlátozásokat és a belső feszültségeket.

A Mohammed bin Salman koronaherceg kezdeményezte változtatások nagymértékben segíthetik az olajtermelő ország szigorú szabályainak enyhítését. Nemrég engedélyezték, hogy nők is vezethessenek autót, valamint tartottak már egy olyan könnyűzenei koncertet is, ahol férfiak és nők egyaránt részt vehettek, igaz tilos volt a mozgás a ritmikus zenére. 

Arab Fashion WeekForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ugyanakkor a szaúdi királyság alapvetően egy rendkívül konzervatív társadalom, ahol nem mindenki örül a változtatásoknak.

A kizárólag női közönség előtt zajlott divathéten 1.500 ember fizetett 500 riált (33.600 forint) műsoronként, hogy megcsodálhassa a helyi és a külföldi divatvilág legújabb darabjait. Ugyan a bemutatott ruhákat nyilvános helyen nem lehet viselni az országban, azonban a magán rendezvényekre fel lehet venni.

Arab Fashion WeekForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Nagyon sok bámulatos és tehetséges szaúdi tervező van. Ez egy hatalmas iparág, és ez a divathét csupán a kezdet" – nyilatkozta a Bloombergnek Noura bin Faisal hercegnő, az Arab Divattanács elnöke. A hercegnő hozzátette, hogy egy divatiskolát is szeretne az országban indítani, valamint egy „divat városról" is álmodik. 

Arab Fashion WeekForrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Életemben először vettem részt divatbemutatón, ez tényleg elképesztő" – tette hozzá Fatima Al Otaibi szaúdi tervező.

A divathéten előadást tartott egy orosz balett-társulat, valamint a nemzetközi tervezők közül ott volt az eseményen egy igazi divat guru, Jean Paul Gaultier is.