Lehet-e céges autó és utazási bérlet együtt céges juttatásként?

BKK, digitális bérlet, tömegközlekedés
Budapest, 2017. július 18. Utas a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elektronikus bérletét használja Budapesten, a Deák téri metrómegállóban 2017. július 18-án. A napokban elindította a BKK az online jegy- és bérletvásárlási felületet, amelyre a vásárlóknak minden nap be kell majd lépniük. Először teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérletek, 24, 72 órás és hetijegy vásárlására lesz lehetőség. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy vállalkozás céges autó mellett helyi utazási bérletet is szeretne juttatni üzletkötőinek céges juttatásként, hiszen a budapesti ügyfelek esetén az üzletkötők inkább a tömegközlekedést választanák a magas parkolási díj és nehézkes parkolás miatt. Megteheti-e ezt adómentesen?
Vágólapra másolva!

A kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt az Adózóna.hu hasábjain.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 4. §-ának (2a) bekezdése értelmében nem keletkezik bevétel olyan dolog ingyenes, kedvezményes használatára, szolgáltatás (például közösségi közlekedés) igénybevételére tekintettel, amelyet a cég a tevékenységében közreműködő magánszemély (például üzletkötő) részére a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként biztosít.

Ez arra az esetre is vonatkozik, ha a magánszemély személyes célra is használja ezt a juttatási formát, kivéve, ha a törvény a magáncélú használatot adóztatható körülményként határozza meg.

Az NGM/1991/4/2011, NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5228731901 tájékoztatója szerint:

„A helyi bérlet biztosítása például a kézbesítők, szociális gondozók esetében a napi munkavégzés feltétele, így annak juttatása a tevékenység ellátásához biztosított dolognak tekinthető akkor, ha a munkavállaló napi gyakorisággal a munkáltató székhelyén, telephelyén kívül végzi a tevékenységét, és ez a munkaköri leírásából is egyértelműen kiderül. Ezekben az esetekben a munkáltató a munkavégzés ellátása érdekében biztosítja a helyi közlekedési bérletet."

A rendeltetésszerű joggyakorlásba nem fér bele az utazási bérlet és a céges autó együttes adómentes juttatása Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ehhez hasonlóan az üzletkötők esetében is szóba jöhet a szja-törvény fent idézett részének alkalmazása.

Surányi Imréné szerint azonban

vizsgálható a rendeltetésszerű joggyakorlás betartása is,

és ennek folytán, amennyiben a cég az üzletkötő részére adómentes cégesautó-használatot is nyújt, vagy a személygépkocsi üzleti használata céljából költségtérítést fizet, amellyel szemben a magánszemély költséget számol el (tehát nem fizet adót), akkor a helyi bérlet ingyenes, kedvezményes juttatása már nem felel meg a szja-törvény fenti bekezdésének, vagyis adóköteles.

Az adó mértéke a bérlet árának 1,18-szorosára vetített 15 százalékos szja, plusz 19,5 százalékos eho.

További részletek az Adózóna.hu cikkéből ismerhetők meg.