A legvagyonosabbak egyre inkább próbálnak figyelni arra, hogy a befektetéseik valamilyen „jó célt" szolgáljanak. A probléma csak az, hogy a milliárdosok nem találnak elég lehetőséget, hogy segítsenek a világon.

Manapság egyre jellemzőbb trend, hogy a szupergazdagok a profitnál többet szeretnének kihozni a befektetéseikből. A cél az lenne, hogy a pénzügyi hozamok mellett pozitív változásokat eredményezzenek a befektetések. A UBS szakértője szerint azonban az a gond, hogy a milliárdosok nem igazán találnak ehhez megfelelő lehetőségeket – írja a CNBC.

A világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító svájci bank szerint

egyre népszerűbb az úgynevezett „fenntartható befektetés". Ez a kifejezés olyan befektetésekre utal, melyek amellett, hogy pénzügyi profitot eredményez, valamilyen pozitív hatást generál a világban – vagy legalábbis nem okoz károkat.

Célok egymással szemben

A háttérben az áll, hogy a szupergazdagok nem pusztán arra figyelnek, hogy egy vállalat kedvező minősítéssel fusson, hanem az is fontos szempont, hogy a portfólió tükrözze az adott milliárdos világnézetét. Egy ilyen kosár összeállítása azonban nem olyan egyszerű, mert ezek az értékrendek gyakran nem találkoznak az általános befektetői attitűddel. Vagyis nem túl könnyű összehozni, hogy egyszerre legyen profit és „fenntarthatóság" is.

Egyre népszerűbbek a "fenntartható befektetések", de még sok az akadályForrás: AFP/Francois Nascimbeni

A probléma tehát az, hogy az ilyen, jó célt szolgáló befektetések általában konkrét részvényekre, alapokra vagy kötvényekre fókuszálnak, és ezért az iparág nem igazán gondolkodik erről a szélesebb portfóliók kontextusában.

Éppen ez lehet tehát az oka annak, hogy bár a szupergazdagok egy része szeretne fenntartható befektetésekben utazni, az ilyen jellegű eszközök még mindig csak alacsony arányban vannak jelen a portfólióikban – mondja Simon Smiles, a UBS Wealth Management szakértője. Vagyis úgy tűnik, mintha a piacot nem igazán érdekelnék a milliárdosok fenntarthatósági igényei.

Fenntarthatóság a világban

Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy mindeközben a „fenntartható befektetések" népszerűsége önmagában egyre nő világszerte.

Egy tavalyi jelentés szerint például ez a stratégia 2014 és 206 között 25 százalékos bővülést könyvelhetett el, és globálisan 22 890 milliárd dollárosra bővült. Ezzel a teljes globális eszközállomány 26,3 százaléka volt.

Jelentős mennyiségű készpénzen ülnek a szupergazdagokForrás: Imaginechina/Liang xiaopeng - Imaginechina/Liang Xiaopeng

Ezzel párhuzamosan a szupergazdagok még mindig igen jelentős készpénzállományt tartanak, és ez nem is igazán változott a 2008-as pénzügyi válság óta. A UBS kutatása szerint a legvagyonosabb befektetők – akiknek legalább 30 millió dollárnyi befektethető eszközük van – átlagosan mintegy 35 százalékban tartanak készpénzt a portfólióikban.

Mindent összevetve tehát az látszik, hogy miközben a fenntartható befektetések (a konkrét eszközök tekintetében) egyre nagyobb teret nyernek, a szupergazdagok – szándékaik ellenére – még mindig ülnek a készpénzen, mivel nincsenek megfelelő portfóliók ahhoz, hogy kedvező profitok mellett pozitív hatású eszközökbe fektessenek.