Kiderült, hogy mekkora fizetést kapnak a Facebook dolgozói

Facebook Mark Zuckerberg
A portrait of Facebook found Mark Zuckerberg is seen on an iPhone in this photo illustration on 28 August, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Facebook az utóbbi hetekben leginkább az adatvédelmi botránynak köszönhetően uralta a híradásokat. Kiderült ugyanis, hogy kétmilliárd ember adatai kerültek illetéktelen kezekbe, ráadásul a Facebook azokról is gyűjtött adatokat, akik nem regisztráltak az oldalra. Most a Wall Street Journal azt írta meg, hogy milyen fizetéseket osztogatnak a közösségi portál alkalmazottainak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az ország statisztikai hivatala szerint (BLS) az éves fizetések mediánja 2017 negyedik negyedévében 44 564 dollár volt.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos amerikai 11,1 millió forintot visz haza évente.

Fontos megjegyezni, hogy a medián nem azonos az átlaggal, hanem egy adott halmaz középső elemét jelenti. Ez jelen esetben az USA munkavállalóinak halmaza.

Azonban a Wall Street Journal most közzétette a Facebook fizetéseit, ahol az éves mediánbér 240 ezer dollár,

azaz 60 millió forint évente, 5 millió forint havonta.

Jól keresnek a Facebook-alkalmazottak Forrás: AFP/Robyn Beck

A cég vezetője, Mark Zuckerberg keres a legjobban, az ő fizetése tavaly 8 852 366 dollár (2,2 milliárd dollár) volt,

37-szer több, mint egy átlagos Facebook-dolgozóé.

A dolog érdekessége, hogy Zuckerberg alapfizetése papíron csak 1 dollár, ráadásul bónuszt és részvénycsomagot sem kapott. Azonban a vezérigazgató utazási költségei jelentősen megugrottak, ezek jelentős részét a 30 államot érintő túrája tette ki.

Ez 54 százalékkal volt magasabb, mint 2016-ban.

Mark Zuckerberg a Forbes listája szerint a világ 7. leggazdagabb embere, vagyona 65,9 milliárd dollár.

Mark Zuckerberg jól keres Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Twitter múlt héten közölte a fizetési statisztikáit, ott évi 160 ezer dollárral kellett, hogy beérjék a dolgozók, ami még mindig négyszer jobb az amerikai mediánnál.

A Wall Street Journal cikke azt is megemlíti, hogy bár a Szilícium-völgyben nagyon jók a fizetések (18-35,75 dolláros órabérért dolgoznak), de az elmarad a Facebook-alkalmazottak keresetététől.

A Messenger-részleg Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Justin Sullivan

Érdekesség, hogy az S&P 500-as kosárba tartozó cég közül eddig 325 vállalat közölte a bérekről szóló adatokat,

ezek közül a Facebook a második helyen áll.

A legmagasabb fizetést az Incyte biotechnológiai vállalat adja, az 1200 embert alkalmazó cégnél 253 ezer dollár az éves mediánfizetés.

Friss hír, hogy a Facebookot új kategóriába sorolják majd a S&P 500-as indexnél. Eddig az MSCI technológia indexbe is beleszámítottak a közösségi oldal papírjai,

azonban ezentúl a kommunikáció szektorindexbe fog beleszámítani.

Nem csak a Facebook vált kategóriát, hanem a Google anyavállalata, az Alphabet is, míg az Apple, a Microsoft és az Intel marad a technológia csomagban. Ezzel a lépéssel várhatóan a techcégek súlya 25 százalékról 20 százalékra csökken a MarketWatch szerint.